110 nobelprismodtagere: Greenpeace begår »forbrydelse mod menneskeheden«

En lang række videnskabsfolk kræver, at miljøorganisationen stopper deres modstand mod genmodificerede fødevarer.

Artiklens øverste billede
Flere end 100 af verdens mest anerkendte videnskabsfolk er gået til angreb på Greenpeace og kræver, at organisationen opgiver sin modstand mod genmodificerede fødevarer. Foto: International Rice Research Institute (IRRI)/Wikimedea Commons

Flere end 100 af verdens mest anerkendte videnskabsfolk er gået til angreb på Greenpeace og kræver, at organisationen opgiver sin modstand mod genmodificerede fødevarer.

Ifølge FN's fødevareprogram skal den globale fødevareproduktion fordobles i 2050 for at kunne imødekomme kravene fra en voksende global befolkning, og genmodificerede organismer - kendt under forkortelsen gmo - er her et af de vigtigste redskaber til at bekæmpe sult og fejlernæring.

Hvor mange fattige mennesker i verden skal dø, før vi anerkender dette som en forbrydelse mod menneskeheden?

I et åbent brev, der i skrivende stund har 110 nobelprismodtagere som underskrivere, opfordrer de derfor Greenpeace og andre unavngivne ngo'er til at droppe modstanden, der er »en katastrofal fejl, som kan koste mange mennesker livet« og acceptere, »at afgrøder og fødevarer, der er forbedret gennem bioteknologi, er lige så sikre som, om ikke mere sikker end« naturens egne fødevarer.

»Der har aldrig været et eneste bekræftet tilfælde af et negativt sundhedsresultat for mennesker eller dyr som følge af at have indtaget dem. Deres miljøpåvirkning har gentagne gange vist sig at være mindre skadelig, og de har været en velsignelse for den globale biodiversitet«, skriver de og tilføjer:

»Hvor mange fattige mennesker i verden skal dø, før vi anerkender dette som en forbrydelse mod menneskeheden?«

De 110 personer, der lørdag morgen har skrevet under på brevet, udgør lidt flere end hver tredje af verdens omtrent 300 nulevende nobelprismodtagere og har primært modtaget nobelpriser i medicin, fysik eller kemi. Men der er også otte økonomer, heriblandt Daniel Kahneman, en litteraturprismodtager - østrigeren Elfriede Jelinek - og en fredsprisvinder - Jose Ramos-Horta fra Østtimor - at finde på listen.

Genmodificerede organismer er skabt i et laboratorium ved for eksempel at blande gener fra to organismer. Dermed kan man tage egenskaber fra en art og overføre den til en anden.

Underskriverne nævner især en genmodificeret ristype, der kendes under navnet 'Golden Rice' på grund af dens klare gule farve. Den er specialfremstillet, hvor man har indføjet en genstreng fra en bakterie, der gør risen i stand til at producere betacaroten, et forstadium til vitamin A, der især kendes fra gulerødder. Målet er at hjælpe befolkninger i områder, hvor maden er fattig på dette vitamin.

Mens tilhængerne af genmodificerede afgrøder mener, at man kan redde mange menneskeliv ved at hjælpe naturen på vej, tør modstanderne ikke tage risikoen for at gøre ubodelig skade ved at introducere en art, hvis langsigtede konsekvenser ikke er kendt.

Ifølge Greenpeace kan gmo'er nemlig spredes gennem naturen og krydse sig med naturlige organismer, så de »forurener ikke-genetisk modificerede miljøer og fremtidige generationer på en uforudsigelig og ukontrollerbar måde.«

Vi er videnskabsfolk. Vi forstår logikken bag videnskab. Det er let at indse, at det, Greenpeace gør, er skadeligt og antividenskabeligt.

Richard J. Roberts, Nobelprisvinder i medicin 1993

I et åbent svarbrev skriver kampagneleder Wilhelmina Pelegrina fra Greenpeace i Sydøstasien, at der for eksempel slet ikke er bevis for, at de gyldne ris har de fordele, deres fortalere hævder:

»Selskaber opreklamerer 'gyldne' ris for at bane vejen for global godkendelse af deres mere profitable genmodificerede afgrøder. Dette kostbare eksperiment har ikke været i stand til at vise resultater i løbet af de seneste 20 år og har fjernet opmærksomhed fra metoder, der allerede virker.«

Ifølge hende bør målet i stedet være at angribe fejlernæring gennem økologi, bedre adgang til fødevarer på globalt plan og en bedre kostplan.

En af initiativtagerne til brevet, Richard J. Roberts, som var en af de to nobelprisvindere i medicin 1993 for sine opdagelser inden for genforskning, kalder Greenpeaces modstand skadelig.

»Vi er videnskabsfolk. Vi forstår logikken bag videnskab. Det er let at indse, at det, Greenpeace gør, er skadeligt og antividenskabeligt«, siger han til The Washington Post.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.