Små satellitter skal sende Danmark frem i rumkapløbet

Det handler ikke om at sende folk til Månen, men blandt andet om små satellitter og overvågning af Jorden.

Der bliver ikke sendt bemandede raketter af sted fra dansk grund til det ydre rum. Men takket være eksempelvis billige, små satellitter har Danmark alligevel gode chancer for at være med i kapløbet om at indtage rummet.

Mulighederne skal udnyttes, mener regeringen. Derfor er den klar med en national strategi for, hvordan rummet kan bidrage til dansk erhvervsliv og forskning.

Det forklarer kontorchef Peter Sloth fra Styrelsen for Forskning og Innovation.

- Hvor rumkapløbet tidligere kun handlede om, hvem der kunne komme først til Månen, Mars og langt ud i universet, så handler rumkapløbet nu om at udnytte de rumsystemer, der er, siger Peter Sloth.

Regeringen præsenterer den nationale rumstrategi torsdag. Den indeholder i alt 46 initiativer og kommer i kølvandet på Danmarks første rumlov, der blev vedtaget af Folketinget i begyndelsen af maj.

- Strategien handler om udvikling af nye applikationer, nye anvendelser af data til effektivisering i det danske erhvervsliv og udvikling af produkter, som kan indgå i konkurrence med andre lande. Hvis vi ikke er med, kommer vi bagud, siger Peter Sloth.

Danmark skal derfor melde sig ind i rumkapløbet ved eksempelvis at deltage i dataindsamling, siger Peter Sloth og henviser til store satellitprogrammer som Galileo og Copernicus, der leverer data til navigation og overvågning.

- De data, som kommer fra disse satellitsystemer, skal anvendes. Man har en erkendelse i alle europæiske lande af, at her er nogle forretnings- og vækstmuligheder.

- Der er ikke meget mening med satellitter, der sender signaler ned til jorden, hvis man ikke bruger signalerne til noget, siger Peter Sloth.

Han påpeger, at danske virksomheder er blandt verdens bedste til at lave små satellitter. De kan bruges til at overvåge for eksempel havisen i Arktis, skibstrafikken og landbrugsjorden. Satellitter kan give et praj om, hvornår det er tid til at gøde og høste.

- Danmark kan være med nu, fordi små satellitter er billige og nemmere at udvikle. Vi har en mulighed for at komme på ind banen og koble det til dataanvendelse.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.