Hvert sjette slagtilfælde skyldes luftforurening

Nyt gigantstudie har fundet frem til, at mennesker over hele kloden langt oftere får en blodprop i hjernen, hvis de er udsat for meget luftforurening. Også i Danmark kædes luftforurening sammen med antallet af slagtilfælde.

Artiklens øverste billede
Ifølge nyt studie er det især folk i verdens fattigste lande, der risikerer at få et slagtilfælde, hvis de er udsat for meget luftforurening. Men også i den udviklede del af verden er forurening fra trafik og andre forbrændingskilder en risikofaktor. Arkivfoto: Ng Han Guan/AP

Hver sjette gang en person et sted i verden får en blodprop i hjernen, kan slagtilfældet være forårsaget af luftforurening.

Det konkluderer forskerne bag en ny global undersøgelse af årsagerne til slagtilfælde, også kaldet apopleksi, skriver Videnskab.dk.

»Luftforurening er i forvejen kendt for at skade lunger, hjerte og hjerne, men det ser ud til, at man har undervurderet trusselsgraden,« skriver forskerne i en kommentar til undersøgelsen, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Fattige er særligt udsatte

I undersøgelsen har forskere fra en række forskellige lande, deriblandt Danmark, analyseret data om apopleksi og risikofaktorer indsamlet mellem 1990 og 2013 i 188 lande.

Resultatet viste, at det især er folk i verdens fattigste lande, der risikerer at få apopleksi, hvis de er udsat for meget luftforurening: Hver tredje gang en person i udviklingslandene får et slagtilfælde, kan det være forårsaget af forurenet luft.

Læs mere: Døde sæler skal afsløre gammel luftforurening

Men også i den udviklede del af verden er forurening fra trafik og andre forbrændingskilder en risikofaktor.

»I højindkomstlandene kan cirka 10 procent af apopleksitilfældene associeres med luftforurening,« siger en af forskerne bag undersøgelsen, Thomas Clement Truelsen fra Neurocentret på Rigshospitalet, København. 

Hvert år får 15 millioner mennesker i verden apopleksi.

Sammenlagt kan 16,9 procent af de 15 millioner slagtilfælde være forårsaget af luftforurening, viser det verdensomspændende studie.

Til sammenligning er rygning skyld i 20,7 procent af verdens slagtilfælde, vurderer forskerne.

Flere indlæggelser på forurenede dage

Resultatet kommer efter, at en dansk undersøgelse for seks år siden viste, at flere kommer på hospitalet med apopleksi på dage, hvor der er meget forurening i luften.

Læs mere: EU’s grænser for luftforurenende stoffer medfører lungesygdomme

Zorana Andersen, lektor på Københavns Universitets Institut for Folkesundhed, var med til at lave undersøgelsen, som blev publiceret i European Heart Journal i 2010. 

»Folk, der bor i områder i Danmark med meget luftforurening, har øget risiko. Og på dage, hvor der er meget trafik og ekstra meget forurening i luften på grund af vejrforholdene, bliver flere indlagt, fordi de har fået et slagtilfælde, viste vores resultat,« siger hun.

Zorana Andersen og kolleger var blandt de første i verden, som påviste en sammenhæng mellem luftforurening og apopleksi.

Små partikler trænger ind i blodkarrene

Det er især de mindste partikler fra biler og andre forbrændingsprocesser, der er skadelige, fordi de er små nok til at kunne trænge ind i luftvejene, når man trækker vejret.  

Læs mere: Luftforurening giver mindre babyer

Inde i kroppen kan partiklerne trænge ind i blodkarrene og gøre skade, forklarer Zorana Andersen:

»Blodkarrene bliver stive og tykkere. Det kan udløse forhøjet blodtryk og blodpropper. Vi kender mekanismerne ret godt blandt andet fra muse-studier.«

Læs mere om, hvor alvorlig Verdenssundhedsorganisationen, WHO, ser problemet, på Videnskab.dk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.