Rockere er kriminelle, men står bag en lille andel af den samlede kriminalitet

Ni ud af ti rockere er dømt for kriminalitet, men de står alligevel for mindre end to procent af den samlede kriminalitet. Det viser ny forskning, der har haft adgang til politiets egne tal fra overvågningen af rockermiljøet.

Artiklens øverste billede
Medllemmer af bl.a. Bandidos og Hells Angels, der kalder sig selv for outlaw bikere, er kendt for en lovløs livsstil, der indebærer narkotikavirksomhed, våbenbesiddelse og grov vold.

Hells Angels og Bandidos er foruden rygmærker og motorcykler kendt for en lovløs livsstil, der indebærer narkotikavirksomhed, våbenbesiddelse og grov vold.

Og nu slår en ny ph.d.-afhandling fra Københavns Universitet fast med syvtommersøm, at der er tale om dybt kriminelle grupper. Ni ud af 10 rockere er dømt for kriminalitet.

Afhandlingen viser dog også, at rockerne blot stod bag henholdsvis 1,2 procent og 1,6 procent af den samlede kriminalitet, der endte i dom i to perioder fra 2009 til 2010 og 2012 til 2013.

»Afhandlingen viser kort sagt, at ikke alene er outlaw-bikere i høj grad kriminelle, før de bliver outlaw-bikere, men også at de bliver mere kriminelle, når de er blevet outlaw-bikere. Desuden tyder afhandlingen på, at noget af den vold, som outlaw-bikerne begår, er et gruppefænomen. Omvendt viser afhandlingen også, at kriminalitet begået af outlaw-bikere måske ikke fylder så meget i det samlede kriminalitetsbillede, som mange ellers troede,« fortæller Christian Klement, som står bag den nye ph.d. afhandling.

Læs mere: Rockere og bikere kæmper om mandighed og omdømme

I afhandlingen går rockere under betegnelsen outlaw-bikere, fordi det er den betegnelse, som de selv foretrækker. I øvrigt inkluderer betegnelsen outlaw-biker personer med tilknytning til supportklubber og såkaldt puppet-klubber som AK81 og Mexican Team Work.

Christian Klement understreger, at hans udtalelser ikke nødvendigvis afspejler vurderinger hos Justitsministeriet, som han var tilknyttet under sin ph.d., og som han stadig er tilknyttet efter sit forsvar.

Bygger på følsomme data

Christian Klement har haft adgang til følsomme data fra Politiets Efterforskningsstøttes Database (PED), hvori politienheder har indsamlet information om personer mistænkt for at være involveret i alvorlig kriminalitet.

I PED registreres blandt andet cpr-nummeret og tidspunkt for, hvornår den enkelte person blev tilknyttet en gadebande eller en outlaw-klub. Det er både almindelige politienheder og specialenheder, som har indsamlet information til PED under overvågningen af de kriminelle grupper.

Ifølge Christian Klement er de såkaldte mørketal formentligt mindre for personer registreret i PED, som har vanskeligere ved at skjule kriminelle handlinger, fordi de er under ekstra politiovervågning.

»Danmarks Statistik modtog dataudtræk fra PED og anonymiserede dem, hvorefter jeg fik mulighed for at kombinere dem med registerdata fra Danmarks Statistik. Det betød, at jeg ikke kun var i stand til at kombinere cpr-oplysninger fra PED med oplysninger om registreret kriminalitet, men også andre typer af oplysninger som uddannelse og stilling,« forklarer han.

Læs mere: Yoga hjælper rockere ud af bandemiljøet

Christian Klement har isoleret rockerklubbens indflydelse på den kriminelle løbebane ved at matche outlaw-bikerne med en kontrolgruppe, som ligner dem. Det gælder ikke kun i forhold til kriminel historik, men også andre faktorer som uddannelse og stilling.

Afhandlingen viser, at bikerne blev mere kriminelle af at være tilknyttet klubber som Hells Angels eller Bandidos.

Uenighed om sammenhæng mellem rockere og kriminalitet

Ph.d. afhandlingen kortlægger outlaw-bikernes forbindelse til kriminalitet i form af indbrud, tyveri, våben og narkotikabesiddelse samt vold.

Afhandlingens sidste tredjedel har fokus på konflikten mellem gadebander og Hells Angels MC i Storkøbenhavn fra 2008 til 2012; en kamp, som muligvis var en kamp om narkotikamarkedet eller et personligt opgør.

Studiet viser, at tre dage efter, et gadebandemedlem begik vold på et vist niveau, var personer med forbindelse til Hells Angels MC også tilbøjelige til at begå vold.

Men er det ny viden, at Bandidos og Hells Angels består af hårdkogte kriminelle, der om nødvendigt beskytter deres kriminelle interesser med vold?

»Det virker ikke på mig, som om der har været en enighed om en sammenhæng mellem det at være outlaw-biker og kriminel - i hvert fald ikke i den danske offentlighed. Det virker heller ikke som om, at de forskellige opfattelser, der er, er særligt godt underbygget empirisk, når det gælder outlaw-bikere. Det håber jeg i al beskedenhed, at min ph.d.-afhandling bidrager til,« forklarer Christian Klement.

Ekstremt ressourcekrævende indsats

Undersøgelsen nævner, at der er forskere, som nedtoner outlaw-motorcykelklubbernes påvirkning. Nogle mener sågar, at politiet har interesse i at promovere bikernes hang til spektakulære forbrydelser, da det giver politiet magtbeføjelser, som de ellers ikke ville få.

Læs mere: Krigen mod narko er slået fejl. Hvad nu?

Professor ved Københavns Universitet, Mikael Rask Madsen var formand i det udvalg, som vurderede Christian Klements afhandling. Han rejser et spørgsmål om forebyggelse. 

»Afhandlingen bekræfter det, som vi i forvejen formodede, men der er kritiske røster, der mener, at der er en overdreven politiindsats i forhold til rockerbander som Hells Angels og Bandidos. Her slår Christian Klements afhandling fast, at der findes en sammenhæng mellem rockerbanderne og højaktivitet i forhold til kriminalitet,« siger Mikael Rask Madsen og tilføjer:

»Man kan dog stille det spørgsmål, der også blev rejst i Christian Klements forsvar, om det ikke ville være mere effektivt, hvis samfundet sætter ind med en større indsats, før disse individer overhovedet melder sig hos en rockerklub. Den massive indsats, når skaden allerede er sket, er ekstremt ressourcekrævende, og alternativer i form af indsatser på tidligere tidspunkter bør granskes i lyset af afhandlingen.«

Læs mere om, hvorvidt Hells Angels bør forbydes i Danmark, på Videnskab.dk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.