Borreliose kan være på vej til at blive udryddet
Skovflåten genom er blevet kortlagt af et forskerhold. Det kan føre til nye våben, som kan udrydde dyret, der overfører den frygtede borrelia-infektion til mennesker.
I det legendariske kinesiske værk om militær strategi Sun Tzu (Krigskunsten) lyder et af rådene, at man skal kende sin fjende.
Det budskab synes et internationalt hold af 93 forskere at have taget til sig, da de besluttede sig for at undersøge skovflåten ned til mindste detalje.
Gennem en komplet sekventering af flåtens genom, det vil sige en kortlægning af dyrets dna, ved de nu alt om det lille dyrs genetiske sammensætning. Det skriver Videnskab.dk.
Resultatet er for nylig publiceret i det meget anerkendte tidsskrift Nature Communications.
»Den nye viden kan bruges i kampen mod skovflåten og de sygdomme, den fører med sig. Nu har vi endelig mulighed for at udvikle et effektivt og målrettet angreb mod skovflåten,« siger professor ved Københavns Universitets Biologisk Institut, Cornelis Grimmelikhuijzen, som er medforfatter til studiet sammen med lektor Frank Hauser fra samme institut.
Skovflåten kan være udryddet om 15 år
Skovflåten er en såkaldt vektor for zoonoser. Det vil sige, at den bærer på og kan overføre sygdomme fra dyr til mennesker.
Den mest kendte af disse sygdomme er borreliose, der forårsages af borrelia-bakterien, og som kan føre til neurologiske symptomer som ansigtslammelse, meningitis og hukommelsestab, hvis ikke den behandles inden for en måned.
Hvert år rammer sygdomme overført af skovflåter 300.000 mennesker i USA og 65.000 i Europa. Ifølge Statens Serum Institut er omkring 15 procent af alle skovflåter i Danmark inficerede med borrelia.
Derfor er det lige præcis skovflåten, forskerne har kastet sig over. Specifikt har de undersøgt den amerikanske skovflåt, som dog er næsten identisk med den europæiske ifølge Cornelis Grimmelikhuijzen.
»Når vi nu forstår skovflåtens genetik, kan vi mere effektivt bekæmpe den og enten reducere antallet af skovflåter eller måske helt udrydde arten og dermed de sygdomme, den overfører,« forklarer Cornelis Grimmelikhuijzen, der vurderer, at skovflåten måske kan være udryddet om 15 år.
Rene Bødker, epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet, glæder sig over, at det er lykkedes at sekventere skovflåtens genom.
»Det er imponerende, og det åbner for en masse muligheder. Forskerne har gjort en fantastisk indsats, men det er ikke muligt at forudse, hvad det kan føre til. Næste skridt må være konkrete forslag til, hvordan skovflåten skal bekæmpes,« siger han.
Læs mere: Ny video afslører: Skovflåter brystsvømmer ind i huden
Skovflåten suger blod fra tre værter
Vi vender tilbage til, hvordan skovflåten kan bekæmpes, men inden da er det nødvendigt med en hurtig gennemgang af skovflåtens livscyklus.
Skovflåtens liv, som varer to år, kan opdeles i tre stadier, da den har brug for at suge blod fra tre forskellige værter.
- Larven udklækkes om foråret, hvorefter den straks går på jagt efter første bytte. Den ligger på lur og venter på et forbipasserende dyr, som regel en lille gnaver eller en fugl, som den bider sig fast på og suger blod fra i cirka to dage. Derefter falder skoflåten af og går i dvale helt indtil næste forår, hvor den efter et hudskifte udvikler sig til et nymfestadie.
- Nymfen angriber nu et større pattedyr, for eksempel et menneske, som den suger blod fra i op til tre-fire dage, inden den falder af og gennemgår et nyt hudskifte, som forvandler den til en voksen han- eller hunflåt.
- Om efteråret angriber de voksne flåter det sidste bytte, en hjort, hvorpå de parrer sig og suger blod i tre til fem dage. Herefter falder de af, og hunflåten lægger sine æg og dør.
Læs mere: Blodparasitter fundet i danske skovflåter
Borrelia-bakterien stammer fra de gnavere eller fugle, som larverne suger blod fra i det første leveår. I de senere livstadier kan skovflåten så overføre bakterien til de større pattedyr.
Borreliose kan udryddes på flere måder
Skovflåtens livscyklus betyder, at der er flere måder, man kan bekæmpe borreliose på. Hvis bakterien allerede er overført, kan den bekæmpes med antibiotika, hvis den opdages rettidigt.
Men hvis man ønsker at forebygge sygdommen, bliver man nødt til at udrydde skovflåten. Det kan man gøre ved enten at:
- Forsøge at forhindre et af skovflåtens livsstadier.
- Udvikle et middel der forhindrer skovflåten i at overføre sygdommen.