Forskere har fundet effektiv behandling mod åreforkalkning

Et »fantastisk lovende« studie på mus viser, at behandling af åreforkalkning med stoffet cyclodextrin kan reducere allerede etableret åreforkalkning – også selvom musene fortsætter med at spise en fedtholdig kost.

Artiklens øverste billede
Åreforkalkning er en betændelsestilstand, som opstår, når kolesterol og fedt fæstner sig på væggene i pulsårerne og gør dem stive. Men et nyt studie viser, at stoffet cyclodextrin (CD) kan bruges til at opløse kolesterol i tilstoppede pulsårer hos mus og dermed kan være en effektiv behandling af åreforkalkning.

Åreforkalkning er indirekte den største dødsårsag i verden. Det er en betændelsestilstand, som opstår, når kolesterol og fedt fæstner sig på væggene i pulsårerne og gør dem stive. Det kan føre til hjerteanfald, slagtilfælde og andre hjertekarsygdomme.

Men nu ser behandlingen af åreforkalkning ud til at stå overfor et gennembrud.

I et studie, der netop er publiceret i Science Translational Medicine, viser en gruppe internationale forskere, ledet af professor og læge Eicke Latz fra Bonn Universitet, at stoffet cyclodextrin (CD) kan bruges til at opløse kolesterol i tilstoppede pulsårer hos mus og dermed kan være en effektiv behandling af åreforkalkning.

Læs også: Forskere: Det gode kolesterol er slet ikke godt

»Jeg har arbejdet med det her emne siden 1980’erne, og jeg synes, det her er noget af den mest interessante forskning, jeg har set. Normalt er jeg et ret pessimistisk menneske, men det her er fantastisk lovende, fordi det er første gang, man virkelig kan gøre noget ved allerede etableret åreforkalkning,« siger en begejstret professor og institutleder ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet, Lars Bo Nielsen, der ikke har været en del af studiet.

Martin Bødtker Mortensen, der er læge og ph.d. ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, peger på, at der er et stort behov for ny medicin til behandling af åreforkalkning, da nuværende behandlinger med eksempelvis kolesterolsænkende medicin kun er effektiv hos nogle patienter.

»Det er et utroligt spændende og grundigt studie, og det er interessant, da CD virker på andre angrebspunkter end dem, som den nuværende tilgængelige medicin virker på. Studiet giver dog ingen sikker forklaring på, hvordan CD præcist virker,« understreger Martin Bødtker Mortensen, der heller ikke har deltaget i forskningen.

Læs også: Nordisk kost sænker dit kolesterol – selv uden vægttab

Ifølge forskernes artikel peger deres studier på et nybrud i behandlingen af åreforkalkning.

Først og fremmest fordi de viser, at behandling med CD kan reducere allerede etableret åreforkalkning.

Dernæst fordi patienter med hjertekarsygdomme ofte ikke følger de anbefalede livsstilsændringer, der blandt andet inkluderer en omlægning af kosten, hvorfor det var vigtigt for forskerne at undersøge, om behandlingen med CD kan influere på udviklingen af åreforkalkning selv under en fortsat kolesterolrig kost.

»Disse data viser, at behandling med CD er effektivt til at reducere allerede eksisterende åreforkalkning også under ekstrem kolesterolpåvirkning,« skriver forskerne i artiklen.

Læs også: Forskere finder fedme-slukknappen

Forskningsprojektet har ikke testet, om CD virker til behandling af åreforkalkning på mennesker.

Det eneste, der i studiet har med mennesker at gøre, er, at forskerne har taget nogle prøver fra åreforkalkede områder, som man har taget ud af patienter i forbindelse med operationer.

Når man hælder CD på, viser det sig, at det bremser betændelsestilstanden og opløser kolesterolet.

Alligevel ser forskerne meget positivt på muligheden af at overføre studiet til mennesker.

Ph.d Martin Bødtker Mortensen påpeger dog, at man skal være forsigtig med ukritisk at overføre resultater fra mus til mennesker, da der desværre er flere eksempler på stoffer, som virker på mus, men som ikke har haft den ønskede effekt i mennesker. Derfor peger han på, at der må mere forskning til.

Også Lars Bo Nielsen peger på, at der skal flere studier til – ikke mindst studier på mennesker.

En væsentlig mangel ved studiet er således, at det ikke siger noget om potentielle bivirkninger – og da slet ikke bivirkninger på mennesker. Selvom CD virker som en lovende kandidat, er der derfor stadig lang vej, før det eventuelt kan bruges til behandling af åreforkalkning på mennesker.

Læs hele artiklen hos Videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.