Viden

Dit kropssprog er i familie med det sprog, du taler

De fagter du bruger, når du skal fortælle en historie, hænger sammen med det sprog, du fortæller historien på. Det viser ny forskning.

Et nyt studie har vist, at folk gestikulerer forskelligt afhængigt af, hvilket sprog de taler. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Det er de færreste af os, der sidder stille, når vi taler. Vi flagrer med hænderne, mens vi forsøger at forklare det ene, det andet og det tredje. Men hvorfor gør vi egentlig det?

Ifølge ny forskning er det ikke fordi, vi efterligner de andres flagrende hænder. Bevægelserne opstår i takt med, at vi lærer sproget.

Partner

VidenskabDK_logo.png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Videnskab.dk.
Få de seneste forskningsnyheder fra ind- og udland på videnskab.dk.

Studiet involverede både seende og blinde forsøgspersoner fra forskellige lande.

Det viste sig, at folk brugte deres hænder forskelligt afhængig af, hvilket sprog de talte.

Læs mere: Vi efteraber hinanden i konkurrencer

Men de blinde forsøgspersoner gestikulerede ikke forskelligt fra de personer, der ikke var blinde.

Bevægelserne opstår altså ikke fordi, vi efterligner andre.

For eksempel brugte de tyrkisktalende forsøgspersoner, hvad enten de var blinde eller ej, mere adskilte sætninger i både tale og gestikulering sammenlignet med de engelsktalende.

Læs mere: Kropssprog kan gøre dig bedre til dit job

»Voksne talere, der er født blinde, gestikulerer også, når de taler, og disse gestikuleringer ligner de seendes, der taler det samme sprog. Dette er interessant, fordi de blinde talere ikke kan lære disse sprogspecifikke gestikuleringer ved at se på andre taleres gestikuleringer,« forklarer hovedforfatteren bag studiet, Seyda Özçaliskan fra Georgia State University.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her