*

Viden

Forskere har opdaget ny dræber-dinosaur i Canada

Det ligner en nær slægtning til en kendt dræber fra Jurassic Park-filmene, som forskere har fundet i det sydlige Canada.

Et computeranimeret billede af forskernes foreløbige billede af Boreonykus certekorum. University of New England

Vi kender de to-tre meter store dræbere, Velociraptors, fra Jurassic Park-filmene. Lynhurtige og med lange kløer var de blandt den tids mest effektive dræbere.

Nu har to palæontologer fundet en dinosaurart, der ligner en fætter til den lille dræber fra Jurassic Park.

Det skriver videnskabsmediet sci-news.com.

Opsigtsvækkende fund Forskere har fundet gravid dræber-dinosaur

De to forskere Phil Bell fra University of New England og Philip Currie fra University of Alberta har fundet dinosaurfossilet i den sydlige del af provinsen Alberta i Canada. I en videnskabelig artikel om dinosaurfundet skriver forkerene, at den nyopdagede kødæder levede for 72 millioner år siden.

»Vi har en håndfuld tænder, som ligner takkede kødknive. De ville have været rimeligt brutale rovdyr. Fossilet viser også, at den tobenede dinosaur havde store forpoter og en stor dræberklo på bagpoterne. Dem har den brugt til at fange sit bytte med,« fortæller de to palæontologer.

Selvom dinosauren, der har fået det latinske navn Boreonykus certekorum, var et effektivt rovdyr, var den ikke mere end to meter lang og på højde med en stor hund.

Ny flagermuslignende dinosaur er opdaget i Kina

Ligesom sin mere kendte slægtning Velociraptoren havde den canadiske dinosaur formentlig fugle-træk.

»Huden var formodentlig dækket af fjer, så dinosauren kunne holde sig varm i de mørke, kolde vintre i Canada,« mener Phil Bell og Philip Currie.

Opdagelsen af Boreonykus certekorum kommer under et år efter, at forskere fandt en planteædende dinosaur-art med næsehorn, papegøjenæb og krøller på hovedet i samme område. Forskerne gravede i juli over 200 knogler fra mindst tre voksne dyr og en unge af planteæderen, som formodes at have været uddød i 79 mio. år.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her