Viden

Kometerobreren Philae har tabt sin livsgnist og er gået bort

Rumfartøjet Philae var det første nogensinde til at lande på en komet. Nu er Philae død.

Rumfartøjet Philae landede på kometen 67P/Churyumov–Gerasimenko i november 2014. Nu er Philae officielt erklæret død - forskerne forsøger ikke længere at komme i kontakt med den. Foto: ESA

Det lille rumfartøj Philae har sagt endeligt farvel til denne verden. Det oplyser holdet bag Rosetta-missionen, som er en rumsonde, der er bygget og opsendt af Den Europæiske Rumorganisation for at foretage detaljerede undersøgelser af kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko.

Partner

VidenskabDK_logo.png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Videnskab.dk.
Få de seneste forskningsnyheder fra ind- og udland på videnskab.dk

Det skriver ESA i en pressemeddelelse.

»Sandsynligheden for at reetablere kontakt med Philae er desværre næsten lig nul, og vi vil ikke længere sende signaler til den,« siger projektleder Stephan Ulamec, som arbejder hos German Aerospace Center (DLR), ifølge Space.com.

LÆS OGSÅ: Philae sniffede acetone på kometen

Han tilføjer, at Rosettas modtagerpaneler fortsat vil være tændt og klar til at modtage eventuelle livstegn fra kometlanderen Philae. De vil dog blive slukket, hvis de begynder at udgøre et problem for rumsondens energiforsyning, fortæller Stephan Ulamec ifølge Discovery.com.

»Chancerne for at vi hører fra landeren igen er meget små … men vi bliver ved med at lytte,« siger han.

Ikke flere signaler fra Philae nu

I november 2014 blev Philae det første rumfartøj, som landede på en komet, nogensinde. Glæden var stor, men den blev kort; allerede efter tre døgn løb Philae tør for strøm.

Kometlanderen var landet i skygge fra klipper, og dermed kunne Philaes solpaneler ikke forsynes med tilstrækkeligt med sol til at holde rumfartøjet kørende. Philaes batterier holdt i lidt mere end 60 timer.

LÆS OGSÅ: Philae landede på en komet i går – men ikke hvor det var planlagt!

Efter at have været i dvale i mere end syv måneder vågnede det lille rumfartøj Philae 13. juni 2015. Philaes opvågning på sin komet vakte begejstring og stor omtale på planeten Jorden, men igen var det en kort fornøjelse, for forbindelsen til Philae blev afbrudt efter kun 85 sekunder.

En anden, mindre byge af data fra landingsfartøjet blev modtaget på kontrolcentret i Tyskland søndag 14. juni, skrev ESA i en pressemeddelelse. Det sidste livstegn fra landeren til Rosetta blev sendt 9. juli 2015. Siden da har der været radiotavshed.

»Jeg ville virkelig blive overrasket, hvis vi modtog et signal nu,« siger Stephan Ulamec ifølge Reuters.

LÆS OGSÅ: Jubii! Kometlanderen Philae er vågnet

Philae er dækket af støv

Rosetta-forskerne mener, at Philae nu er dækket af støv, hvilket i praksis gør det umuligt for landeren nogensinde at få ladet sine solpaneler op igen.

Derudover er det formentlig umuligt for rumfartøjet at fungere på grund af kometens iskolde miljø. Om natten kan der blive helt ned til 180 minusgrader på kometen, og det er langt koldere, end Philae er bygget til at kunne holde til. Det skriver cbcnews.

Philae nåede godt nok at vågne et par gange efter sin strabadsfyldte landing, men det blev ikke til flere data fra rumfartøjets videnskabelige instrumenter.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her