Viden

Ny satellit skal give Danmark bedre vejrudsigter

En ny satellit, der tirsdag blev sendt ud i rummet, skal sende mere præcise vejrudsigter hjem.

Tirsdag aften affyrede ESA en satellit, der blandt andet skal give mere præcise målinger af temperaturen i Nordatlanten. Målinger, der kommer danske vejrprognoser til gavn. Foto: ESA
DMI

Det er ikke altid, at meteorologerne rammer rigtigt med morgendagens vejrudsigt. Men det er der faktisk en løsning på.

Tirsdag aften blev satellitten Sentinel-3, der skal give både bedre og mere præcise vejrprognoser til bl.a. Danmark, sendt ud i rummet. Satellitten giver samtidig mere detaljeret overvågning af klimafænomenet El Nïno.

Det skriver DMI.

Satellitten er 3,9 meter høj og skal give bedre temperaturmålinger i Nordatlanten, hvor meget af det danske vejr kommer fra.

Remote sensing

Remote sensing er den gren af videnskaben, der beskæftiger sig med at omsætte data fra fly og satellitter til præcise målinger af forhold på Jordens overflade.

Kilde: DMI.dk

»Bedre temperaturmålinger i Nordatlanten giver os først og fremmest bedre styr på vejret de kommende 24 timer,« siger Gorm Dybkær, isforsker ved DMI til instituttets hjemmeside.

Foruden at måle temperaturen kan Sentinel-3 også sige noget om isens overflade i Arktis. Og det betyder ifølge Gorm Dybkær, at vejrprognoserne flere dage ud i fremtiden også vil blive mere præcise.

»Når vi ved mere præcist, hvordan vejret er i Arktis, så ved vi også mere om, hvad det er for noget luft, der kommer ned til os senere,« fortæller Gorm Dybkær.

Se opsendelsen af Sentinel-3 herunder:

Med de nuværende målinger af isens overflade er der stor usikkerhed om flere data, der skal præcisere morgendagens vejr. Det skyldes ifølge DMI, at de termometre, der sidder på satellitterne, ikke er ret godt kalibreret i forhold til is.

»I løbet af foråret tager vi til Arktis, hvor vi direkte måler temperaturen af hav og is. Når vi har data fra samme tid og sted fra satellitten, kan vi forbedre oversættelsen af dens målinger markant. Det er en teknik, vi har haft stor succes med,« siger "remote sensing"-ekspert ved DMI, Jacob Høyer, til instituttets hjemmeside.

Det ventes også, at målingerne fra Sentinel-3 kommer til at få betydninger ude i verden. Her skal satellitten også overvåge El Nïno-fænomenet, der opstår ude i det tropiske Stillehav med to til syv års mellemrum. På den måde kan befolkningen i blandt andet Sydamerika bedre forberede sig på effekterne.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her