Viden

Mus bliver ældre - her kan nøglen til længere liv for mennesker ligge

Stoffet rapamycin kan forlænge levetiden for små dyr med op til 66 procent, viser forskning fra Roskilde Universitet.

I fremtiden kan vi måske blive budt på et skud livsforlængende medicin i kampen mod alderdommen. Foto: Ale Ventura

Masser af motion, sund kost og frisk luft har længe været nogle af de bedste og eneste råd for at holde sig ung og spændstig. Men nu tyder det på, at en langt mindre krævende metode til at udskyde alderdommen på er undervejs.

Rapamycin
  • Stoffet blev opdaget af den canadiske forsker Suren Sehgal i 1972.
  • Sehgal var i gang med at undersøge en jordprøve fra Påskeøen, da han fandt et bakterie, ’streptomyces hygroscopius’. Han gav stoffet navnet rapamycin efter Påskeøens lokale navn ’Rapa Nui’.
  • I 1980’erne fandt han ud af, at stoffet har evnen til at stoppe immunforsvaret.
  • I 1999 blev rapamycin godkendt af den amerikanske lægemiddelforvaltning (FDA) til brug ved organtransplantationer.
  • Inden for de sidste cirka 10 år har man eksperimenteret med stoffets livsforlængende egenskaber, dog kun på smådyr.
Stoffet rapamycin har nemlig i flere forsøg vist, at det kan forlænge levetiden for mus og hvirvelløse dyr med op til 66 procent. Det mystiske stof er derfor i øjeblikket centrum for forskning i livsforlængelse, skriver Videnskab.dk.

Om rapamycin har samme effekt på mennesker, mangler endnu at blive testet. Ifølge lektor i molekylærbiologi ved Roskilde Universitet, Ole Vang, kan man dog på baggrund af dyreforsøgene, have en formodning om, at stoffet også vil virke på mennesker.

Dine celler kan røbe, hvornår du dør

Ole Vang, der i øjeblikket eksperimenterer med brugen af rapamycin på små, hvirvelløse vandlopper, påpeger at forsøg på mennesker har lange udsigter.

»Vi skal først være helt sikre på, hvordan og under hvilke omstændigheder rapamycin har den livsforlængende effekt. Derefter kan vi kravle op ad stigen og til sidst ende med at gennemføre den samme manøvre i menneskelige celler,« siger han til Videnskab.dk og tilføjer:

»Vi ser på det igen om 10 år.«

Rapamycin bruges allerede ved organtransplantationer. Store doser af stoffet kan nemlig lukke ned for immunforsvaret og på den måde sikre, at det fremmede organ ikke frastødes af kroppen.

Det er først for nyligt, at forskere opdagede, at stoffet som - paradoksalt nok - kan stoppe immunforsvaret også har en livforlængende egenskab.

I 2006 kom et af de første eksempler på stoffets livsforlængende virkning, da forskere brugte stoffet på gær. Tre år efter kom et studie, der for første gang påviste rapamycins livsforlængende effekter på mus.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her