Annonce
Viden

Fibre og protein forbedrer småbørns tarmflora

Når et barn overgår fra amning til familiens mad, er kosten helt essentiel for, hvilken tarmflora barnet får. Det viser ny dansk forskning. Resultatet kan muligvis skubbe til kostrådene i overgangskosten.

I den periode, hvor et barn både bliver ammet og spiser supplerende kost, er det vigtigt, hvad det får at spise. Ny dansk forskning viser, at særligt fibre og protein giver barnet en god tarmflora, mens fedt har den modsatte virkning. Arkivfoto: Jens Dresling

Vores tarmbakterier er langt mere end blot blinde passagerer. Flere studier har i de seneste år peget på, at tarmbakterier har stor betydning for vores velbefindende, skriver Videnskab.dk

Nu viser et nyt, dansk studie, at kosten i perioden, hvor et spædbarn går fra at blive ammet til at spise familiens mad, har stor betydning for, hvilken tarmflora, der etablerer sig.

Læs mere: Din tarmflora er vigtigere end du tror

Studiet, som er en del af ph.d.-studerende Martin Frederik Laursens ph.d.-projekt, viser, at fibre og protein er med til at øge antallet af tarmbakteriearter, mens fedt har den modsatte effekt. Når et øget antal tarmbakterier er godt, skyldes det, at et fattigt tarmbakteriemiljø i tidligere studier er blevet forbundet med sygdom.

Partner

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Videnskab.dk.
Få de seneste forskningsnyheder fra ind- og udland på videnskab.dk.

Resultatet er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift mSpere, som er et nyt tidsskrift fra American Society for Microbiology.

»Vi konkluderer, at barndommen og især den her periode, hvor man introducerer overgangskost, er et vindue, hvor man har mulighed for at påvirke, hvad det er for en mikrobiota, der etablerer sig i børnene,« siger professor på DTU Fødevareinstituttet Tine Rask Licht, som er en af forskerne bag studiet og vejleder på projektet.

»Det kan bidrage til den forståelse, vi har af, hvordan kosten påvirker vores tarmbakterier. På den måde kan det bidrage til at lave nogle strategier for, hvilke kostmønstre vi skal være opmærksomme på hos børn. Det kan måske på længere sigt skubbe lidt til kostrådene for ammede børn og overgangskost,« siger Tine Rask Licht.

Læs mere: Børn vil helst have kedelig mad

I projektet har forskerne studeret to kohorter af børn. I den ene gruppe var der 114 børn, som var født af overvægtige mødre. Den anden gruppe bestod af 113 børn født af normalvægtige mødre.

For at undersøge udviklingen af bakteriesammensætningen i børnenes tarme, lavede forskerne en profil af bakterierne ved hjælp af dna fra to afføringsprøver fra hvert barn - én taget ved ni-måneders-alderen og én ved 18-måneders-alderen.

Ud fra bakteriesammensætningen kunne forskerne se, at de børn, som fik en fiber- eller proteinrig kost, generelt havde en større diversitet i bakteriesammensætningen ved ni-måneders-alderen end børn, som fik en fedtholdig kost.

Læs mere: Forskere: Børn kan ikke snydes til at spise sundt

Hvad angår kostråd til børn i overgangsperioden mellem amning og familiens mad mener Oluf Borbye Pedersen, professor fra Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet, dog ikke, at studiet kan ændre på meget.

I dag anbefaler Sundhedsstyrelsen blandt andet, at proteinindtaget i 6 til 11-måneders-alderen kun er 7-15 procent af energifordelingen, da et højt indtag af protein er blevet forbundet med fedme.

»Jeg mener, der skal mange flere undersøgelser til, inden man kan konkludere, hvad der er godt for barnet på lang sigt med hensyn til typen af overgangsmad. Hvis man vil afklare sådanne forhold, kræver det klinisk kontrollerede behandlingsforsøg, hvor man systematisk undersøger veldefinerede kostformer i forhold til hinanden,« siger Oluf Borbye Pedersen.

Alligevel kan studiet godt bruges til at sige noget om vigtigheden af overgangskosten, mener Tine Rask Licht.

»Det vigtige budskab er, at den her komplementærkost - at man spiser, mens man bliver ammet - er en meget væsentlig faktor i, hvad det er for en tarmmikrobiota, der etablerer sig,« siger Tine Rask Licht.

Læs hele artiklen hos Videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Til orientering
Uffe Lauritsen
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her