*

Viden

Forsker: Astma hos små børn kan forebygges med D-vitamin

I alt 1.500 kvinder har indgået i to studier for at undersøge, om D-vitamintilskud til gravide kan forebygge astma hos børn. Det kan det godt, vurderer en af de danske forskere bag.

D-vitamintilskud til gravide kan måske nedsætte antallet af børn, der udvikler astma. Foto: Colourbox

Vitaminet, som forskere heftigt debatterer i forhold til en mulig forebyggende virkning på kræft, hjertekarsygdomme og autoimmune sygdomme, er nu i spotlyset endnu en gang. Det skriver Videnskab.dk.

Danske forskere på Dansk BørneAstma Center har sammen med forskere fra Harvard Medical School i to forskellige studier undersøgt, om risikoen for at få astma kan nedsættes hos børn på nul til tre år, hvis deres mødre får et ekstra tilskud af D-vitamin fra uge 24 af graviditeten.

Hverken det danske eller amerikanske studie viste signifikant effekt af et ekstra D-vitamintilskud hos de i alt 1.504 kvinder gravide mødre på risikoen for, at deres børn efter fødslen fik astma, inden de blev tre år. Studierne kunne altså hverken be- eller afkræfte effekten af D-vitamintilskud på astma.

Læs mere: ’Vidundermidlet' D-vitamin kan være farligt for dig

Men det er langtfra ensbetydende med, at effekten ikke er der, siger Hans Bisgaard, professor i børnesygdomme på Københavns Universitet og overlæge på Dansk BørneAstma Center, Gentofte Hospital, der var en af forskerne bag det danske studie.

Partner

VidenskabDK_logo.png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Videnskab.dk.
Få de seneste forskningsnyheder fra ind- og udland på videnskab.dk.

»Vi har efterfølgende i samarbejde med forskerne fra Harvard Medical School analyseret de to studier sammen med et tredje lignende engelsk studie i en metaanalyse, hvor data fra de tre studier lægges sammen. Her ser vi en klar signifikant effekt på astmahyppigheden hos børnene i treårsalderen, hvis mor får et ekstra tilskud af D-vitamin,« siger Hans Bisgaard.

»Årsagen til, at studierne hver for sig ikke viser effekt på risikoen for astma, er formodentlig, at studierne ikke har styrke nok til at vise det, fordi der er for få personer med,« siger han.

Det danske og amerikanske studie er begge publiceret i det ansete amerikanske tidsskrift The Journal of the American Medical Association, JAMA, og metaanalysen bliver indsendt til samme tidsskrift.

Læs mere: D-vitamin forlænger livet

Der skal større og længere studier til

Men det er for tidligt at konkludere noget endeligt om sammenhængen mellem D-vitamin og astma, vurderer Allan Linneberg, professor på Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Region Hovedstaden, samt Rigshospitalet. Han forsker i både D-vitamin og astma, men har ikke noget med de pågældende studier at gøre.

»De to studier, der er publiceret i JAMA, er veldesignede og velgennemførte. Man har undersøgt effekten af en høj dosis D-vitamin oven i den anbefalede mængde til gravide, og resultatet er inkonklusivt. Det vil sige, at studierne ikke viser en effekt, men at man samtidig ikke kan udelukke, at der er en effekt,« siger han.

»Jeg er enig i, at studierne ser ud til ikke at have styrke nok, men omvendt kan man ikke sige noget om, hvad resultaterne havde været, hvis studierne havde været større. Det skal der større studier eller en metaanalyse af en række studier til at svare på,« siger Allan Linneberg.

Læs mere: ANALYSE: Det store D-vitamin-paradoks

Han vil ikke forholde sig konkret til den metaanalyse, som Hans Bisgaard henviser til, da den ikke er publiceret, og han ikke kender til den.

Allan Linneberg påpeger, at op til 60 pct. af små børn vokser fra luftvejsproblemerne, uden at de manifesterer sig som astma. Luftvejsproblemer hos de små kan skyldes snævre luftveje, så børnene lettere får symptomer ved en infektion.

»Derfor er det lidt uklart, og det påpeger tidsskriftet også i sin leder, om det, der måles i studierne, er egentlig astma, eller om det er andre luftvejsproblemer, som forsvinder med alderen. Her vil det være relevant at følge børnene i længere tid for at se, om der er en effekt på risikoen for astma hos de lidt større børn,« siger Allan Linneberg.

Læs, hvilken effekt et tilskud af D-vitamin kan have for mødre, på Videnskab.dk.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her