Forskere: Der er ingen beviser for, at mælk er usundt

De seneste år har der været mange skræmmehistorier om mælk. Men sandheden er, at det ikke er muligt at drage nogle meningsfulde konklusioner om mælkens sundhed ud fra den tilgængelige litteratur, konkluderer forskere.

Artiklens øverste billede
Det vides stadig ikke med sikkerhed, om mælk øger risikoen for at udvikle kræft, hjerte-kar-sygdomme eller tidlig død. Forskerne mener, at der er behov for yderligere omfattende og standardiserede undersøgelser.

Forskere: Der er ingen beviser for, at mælk er usundt

De seneste år har der været mange skræmmehistorier om mælk. Men sandheden er, at det ikke er muligt at drage nogle meningsfulde konklusioner om mælkens sundhed ud fra den tilgængelige litteratur, konkluderer forskere. 

Kan mælk øge risikoen for at udvikle kræft, kardiovaskulære sygdomme og endda for tidlig død? Forskerne ved det endnu ikke med sikkerhed.

I det hidtil største metastudie, som undersøgte alle tidligere publicerede undersøgelser, der efterforskede en sammenhæng mellem mælk og øgede helbredsrisici, kunne forskerne ikke drage meningsfulde konklusioner.

Det skriver Videnskab.dk.

Manglen på overensstemmende udformning af de tidligere undersøgelser og store forskelle i mængden af konsumeret mælk får skylden.

»Det svarer til at sammenligne æbler med appelsiner,« fortæller Karl Michaëlsson, der er professor ved universitetet i Uppsala og medforfatter til undersøgelsen. Han fortsætter:

»I en undersøgelse som denne ender vi normalt med en samlet estimering af risikoen for død eller sygdomme, men det kunne ikke lade sig gøre i dette tilfælde, fordi de tilgængelige undersøgelser simpelthen er så forskellige.«

Læs også: Tre glas mælk om dagen koblet til øget risiko for død

»I lande med et stort indtag af mælk er man stadig bekymret for risikoen for kardiovaskulære sygdomme, kræft og tidlig død. Her har de medicinske anbefalinger ikke ændret sig - men vi har behov for at foretage større undersøgelser, før vi endeligt kan vurdere mælk og mælkeprodukternes overordnede risiko,« forklarer Karl Michäelsson.

Den nye undersøgelse er udgivet i open access-tidsskriftet Nutrients.

Mælk, ost og yoghurt anses normalt som værende sund kost, da produkterne er gode kalcium- og proteinkilder. Men når det gælder risikoen forbundet med visse sygdomme og indtaget af mælk, er billedet straks mindre klart.

Læs også: Amning kan betyde B12-underskud hos babyer

Nogle undersøgelser rapporterer færre tilfælde af endetarms- og tyktarmskræft, mens andre rapporterer om en øget risiko for prostatakræft.

Der findes ujævn og afvigende evidens for en øget risiko for kardiovaskulære sygdomme og type 2-diabetes, og for nylig blev der sat spørgsmålstegn ved evidens for mælkens evne til at afværge hoftebrud.

Ifølge Michaëlsson skyldes det, at indtaget af mælk varierer enormt fra land til land, og det gør, at det er meget svært at sammenligne fundene. Tag for eksempel Japan, hvor det gennemsnitlige indtag er omkring en deciliter om dagen, og sammenlign det med Sverige, hvor indtaget er omkring to glas om dagen.

Læs også: Test: Har du aphantasia?

»Forskellen i eksponering gør det umuligt at sammenligne de to lande,« udtaler Michaëlsson.

En yderligere komplikation er manglen på overensstemmende udformning af undersøgelserne.

»I nogle undersøgelser bruger de fem niveauer til at klassificere mælkeeksponeringen, i andre bruger de ni niveauer. I nogle undersøgelser bliver der kun stillet ganske få spørgsmål og i andre hundrede forskellige spørgsmål,« forklarer Michaëlsson.

Dagfinn Aune, som er videnskabelig assistent ved Imperial College, London, og ph.d.-studerende ved Det medicinske fakultet, NTNU i Norge, er enig i Michaëlssons konklusioner.

Læs også: Sådan påvirker dårlig søvn din krop

»Som jeg ser det, er problemet med undersøgelsen, at sammenkædningen mellem indtaget af mælk og dødelighed og kardiovaskulære sygdomme er forskellig fra undersøgelse til undersøgelse.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.