*

Viden

Mos kan blive byggesten for menneskeliv på Mars

Et hold studerende vil udvikle mos til at gro på Mars, så vi kan bo på planeten. Farligt, advarer rumforsker.

FAKTA: Det kan mosset bruges til på Mars

Her er, hvad projektet sigter til af muligheder:

* Mad: Vitaminer og smagsstoffer kan dyrkes i mosset.

* Medicin: Forskellige former for medicin kan produceres i mosset. Eksempelvis er det lykkedes de studerende at udvikle stoffet resveratrol fra mosset. Stoffet kan have en effekt mod demens og Alzheimer, der er sygdomme, som på grund af stråling kan vise sig hyppigere forekommende i rummet.

* Plastik: Mosset kan muligvis producere plastik. Det er dog endnu ikke lykkedes at finde en metode til at gøre det effektivt. Lykkes det vil plastikken muligvis kunne bruges til 3D-printere, der vil kunne printe nødvendige brugsgenstande, som er besværlige at fragte til Mars.

De studerende bag Spacemoss deltager 24.-27. september med projektet i verdensmesterskaberne i syntetisk biologi ved Massachusetts Institute of Technology i Boston.

Kilder: Spacemoss

Vi mennesker skal dyrke mos på Mars, som kan bruges til mad og medicin og til at lave plastik til at putte i en 3D-printer, så vi kan printe vores fremtidige hjem på "den røde planet".

Lyder det skørt?

Ikke desto mindre er det de langsigtede perspektiver i et projekt, som ni studerende fra Københavns Universitet og CBS senere på måneden tager til verdensmesterskaberne i syntetisk biologi med i Boston.

Projektet hedder Spacemoss (rum-mos), og ifølge en af de selverklærede "astro-nørder" bag - 23-årige Christina Toldbo - kan idéerne en dag blive realiteter.

- Det lyder vildt, men hvis vi en dag skal kunne bo på Mars, er vi nødt til at udvikle teknologien, så vi kan føre landbrug på planeten. Og der skal vi jo på en måde starte helt forfra på den udvikling, det har taget 2000 år at nå her på Jorden, siger hun.

Idéen med at få det grønne mos til at gro på Mars' ugæstfrie overflade er, at det organiske materiale kan bruges til at producere en række fornødenheder, som det vil være for besværligt og for dyrt at fragte de knap 500 millioner kilometer ud til Mars.

Men selvom tanken om produktion i rummet er fornuftig, advarer rumforsker og professor ved DTU Space John Jørgensen alligevel mod at føre Spacemoss-projektet ud i livet.

Mos er nemlig organisk, og det må man ifølge det internationale program til planeternes beskyttelse slet ikke tage med til eksempelvis Mars.

- Det ville være en katastrofe at tage det mos med ned på overfladen af Mars, for hvis der nu var liv på planeten, så risikerer vi at tage en bakterie med, der kunne slå det liv ihjel, siger John Jørgensen.

- Vi tager jo aldrig noget med fra vores biosfære, og alle vores rumskibe bliver steriliseret, før vi sender dem af sted for netop ikke at bringe ting med, som vi bagefter må erkende slog en hel planet ihjel, siger han.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her