Forurening giver os dårligere korn

Hvis menneskets udslip af CO2 fortsætter med at stige, vil det få store konsekvenser for fødevareproduktionen, viser et nyt studie.

Artiklens øverste billede

CO2-udslippet forværrer kvaliteten af hvede og ris, bl.a. ved at sænke proteinindholdet i korn. Det viser et nyt studie fra Göteborgs Universitet publiceret i tidsskriftet Global Change Biology.

"Studiets konklusion er utvetydig," siger Johan Uddling, seniorlektor ved Department of Biological and Environmental Sciences på universitetet.

"Vi kan se, at den negative effekt er der, uanset om planternes vækst øges eller ej - selv hvis man tilsætter gødning. Det er ny viden og ikke noget, vi havde forventet," siger Johan Uddling endvidere.

Dermed kaster studiet mere lys over årsagerne til, at proteinindholdet kan variere i korn, og hvilken betydning et fortsat CO2-udslip vil få for det globale fødevaremarked.

Forskerne fandt ud af, at jo mere CO2, der var i luften, desto lavere var planternes indhold af nitrogen, og nitrogen er afgørende for, om om planterne kan producere protein. Græsmarkens type viser sig også at kunne forstærke effekten.

Nitrogen findes i luften og jorden, men de fleste planter optager det via deres rødder i jorden. Der findes gødning med et stort indhold af nitrogen, men selvom forskerne i deres forsøg tilsatte det i jorden, blev det ikke optaget af planterne i nævneværdig grad.

Iføgle Johan Uddling indikerer det, at det ikke hjælper noget, at man tilsætter nitrogenholdig gødning i jorden; hvis planterne er påvirkede af for meget CO2 i luften, optager de alligevel for lidt nitrogen.

"Det lader til, at der er en sammenhæng mellem planternes evne til at absorbere nitrogen, frem for at det har noget at gøre med mængden af nitrogen i jorden," siger han.

Forskerne fandt også ud af, at planternes fotosyntese - altså omdannelsen af CO2 til ilt - faktisk påvirkes negativt, jo lavere indholdet af nitrogen er.

Forsøgene blev foretaget på tre typer afgrøder fordelt på fire kontinenter i otte lande, og dermed har forskerne mindsket tvivlen om, hvor sikre deres resultater er.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.