WHO: Det bliver kaos, når influenzapandemien rammer os

Europa er dårligt forberedt på fremtidens influenzapandemier, mener en forsker og WHO. Medierne bagatelliserer problemet, lyder det.

Artiklens øverste billede
Når en ny influenzapandemi rammer, så kan det være svært at forudse, hvilke dele af befolkningen der vil blive hårdest ramt.

Hvert år rammes stort set alle europæiske lande af en større eller mindre influenzaepidemi. Men på trods af det så er vi stadig ikke forberedt, hvis der udbryder en verdensomspændende pandemi, mener en influenzaforsker og Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Spørgsmålet er nemlig ikke hvis, men hvornår, der kommer en pandemi. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse endnu mere om de voldsomme pandemier.

»Der vil helt sikkert komme en influenzapandemi igen. Om vi er forberedte på sådan en, det tvivler jeg faktisk på. Det er ikke kun regeringerne i EU, der er dårligt forberedte, det er også medicinalindustrien, sundhedssektorerne og befolkningen. De er ikke lige så parate, som de var i tiden efter den seneste pandemi i 2009,« vurderer David Salisbury, der er professor i immunisering og ansvarlig for det britiske immuniseringsprogram.

Læs også: Verdenskendt influenza-ekspert: Næste pandemi kan slå millioner ihjel

Professor David Salisbury mener, at især medierne er med til at bagatellisere alvoren af influenza.

»Den dårlige forberedelse skyldes primært, at prioriteringen simpelthen er for lav alle steder. Vi hører ikke særlig meget om influenza i medierne, og almindelige mennesker kan nærmest ikke huske, at der har været en influenzapandemi. Derudover vil medicinalindustrien have svært ved at følge med efterspørgslen på vacciner og medicin i en situation med pandemi,« siger David Salisbury.

Læs også: Alt for få ældre vaccineres mod influenza

Selvom ebola er en langt større krise i verden lige nu, mener WHO, at vi skal være på vagt, når en pandemi bryder ud. For det vil ske, lyder det.

»Ebola er rigtigt nok en større krise i øjeblikket, men en influenzapandemi er noget, der vil ske igen og igen. Vi ved bare ikke, hvornår det vil ske, hvilken type influenzavirus det vil være, og hvor slemt det kan blive,« siger Caroline Brown, der er ph.d. i virologi og arbejder hos WHO, hvor hun leder programmet for influenza og andre luftvejssygdomme.

Læs også: Fugleinfluenza udvikler sig i foruroligende retning

WHO vurderer ligesom David Salisbury, at landene i Europa står svagt, når en ny pandemi bryder ud. Det skyldes blandt andet, at mange lande endnu ikke har opdateret deres pandemiplan, sådan som WHO anbefaler.

»Efter den seneste pandemi er Europa uden tvivl blevet mere forbedret på endnu en pandemi, men det er klart, at det kan gøres bedre. Vi vil rigtig gerne have, at de 53 medlemslande under WHO Europe opdaterer deres pandemiplaner. Indtil videre har kun syv lande, heriblandt Danmark, revurderet deres nationale pandemiplaner,« siger Caroline Brown.

Læs også: Grise er ikke skyld i flere influenza-typer

De fleste lande er vant til at håndtere de almindelige sæsonudbrud af influenza. Men situationen vil være en anden, hvis en pandemi bider sig fast, og forberedelserne ikke er i orden, forklarer David Salisbury.

»Konsekvenserne af ikke at være godt nok forberedt vil variere fra land til land. Nogle vil opleve mange dødsfald, mens andre vil have en hektisk situation med hensyn til den stigende efterspørgsel på influenzamedicin og vacciner,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.