Viden

Virkeligheden overgår ny klimarapports værste scenarie

Der udledes allerede nu mere CO2, end i det værste scenarie i en ny rapport fra FN's klimapanel, siger forskere.

Virkelighedens udledning af CO2 har allerede overhalet det 'værste' af de fire scenarier i FN's klimarapport, lyder det fra flere forskere. Arkivfoto: Thomas Borberg

I denne uge er embedsmænd og forskere fra hele verden samlet i København for at sætte de sidste punktummer i en opsummering af den seneste rapport fra FN's klimapanel.

I rapporten har forskere opsat fire scenarier, som viser, hvor meget Jordens temperaturer vil stige, hvis forskellige mængder CO2 lukkes ud i atmosfæren.

Men selvom rapporten endnu ikke er færdiggjort, har virkelighedens udledning af CO2 allerede overhalet det 'værste' af de fire scenarier i klimarapporten, lyder det nu fra flere forskere.

»De nuværende CO2-udledninger ligger over klimapanelets højeste scenarier for udledning. Virkeligheden har simpelthen overhalet forskerne – da scenarierne blev fremsat, kunne man ikke vide, at det ville gå bananas med CO2-udledningen,« siger professor og klimaforsker Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet, som selv er tidligere medlem af FN's klimapanel, til Videnskab.dk.

Læs også hos Videnskab.dk: Nyt klimamøde i København: Hvad sker der nu?

På Københavns Universitet bekræfter klimaforsker og professor John R. Porter, at de nuværende CO2-udledninger er større end i den nye klimarapports værste scenarie.

»I øjeblikket går vi i en retning, hvor den globale udledning er højere end i det scenarie, som klimapanelet kalder RCP8,5, og som er 'worst case scenario'. Det er, fordi den faktuelle udledning har været værre end forventet, da man lavede scenarierne,« siger John R. Porter, som selv er koordinerende hovedforfatter på et af kapitlerne i den nye klimarapport.

I forhold til den nuværende udledning af CO2 henviser forskerne til tal fra The Global Carbon Project, som er en portal, hvor forskere fra hele verden løbende opgør, hvor meget CO2 der udledes på verdensplan.

Her kan man læse, at der i 2014 ventes at blive udledt 37 milliarder ton CO2. Ifølge professor Jørgen Olesen viser kurverne i FN's nye klimarapport imidlertid, at vi på nuværende tidspunkt kun skulle have en CO2-udledning på cirka 36 milliarder ton CO2 årligt, hvis vi skulle følge det 'værste' scenarie.

»Scenarierne blev opsat omkring 2007, så man tog udgangspunkt i, hvordan udledningen så ud omkring år 2007. Det højeste af scenarierne er tænkt som for at vise, hvad der ville ske, hvis væksten i drivhusgasudslippet fortsatte på samme måde som dengang. Men det har så senere vist sig at gå endnu stærkere,« siger professor Jens Hesselbjerg Christensen, som er leder af Danmarks Klimacenter ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Læs også hos Videnskab.dk: Global opvarmning: Hvad er op og ned i debatten om CO2's effekt på klimaet?

På Aarhus Universitet mener professor Jørgen E. Olesen, at FN's klimapanel – også kaldet IPCC – har sat sit 'værste' scenarie på et lavt niveau, fordi panelet ikke ønsker at fremstå urealistisk.

»IPCC vil meget nødig skræmme nogen. Hvis de går ud og forsøger at skræmme, bliver de med det samme beskyldt for at være for alarmistiske. Det betyder ikke, at det, de skriver, er forkert, men det kommer nemt til at fremstå, som om det ikke står så slemt til med klimaet, fordi de ikke vil beskyldes for at fare for meget frem,« siger Jørgen E. Olesen.

Læs mere om den nye klimarapports forudsigelser i resten af artiklen på Videnskab.dk.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her