Viden

Battle på idéer: Her kommer retfærdigheden fra

Det moderne retssystemet er baseret på gamle romerske love, som på ingen måde var objektive.

Den vestlige verdens retssystem, og dermed vores forståelse af retfærdighed, ville have set markant anderledes ud i dag, hvis det ikke var for ”Romerretten”. Derfor er romerretten ifølge Mathias Hein Jessen, der er Ph.D.-studerende i idéhistorie ved Aarhus Universitet, et naturligt bud på ”Verdens bedste idé”.

»”Romerretten” er uden tvivl blandt verdens bedste idéer, fordi den danner grundlaget for vestlig retstænkning. Men den er faktisk en relativt overset idé, fordi den indeholder en samling af helt grundlæggende samfundsmæssige idéer, som vi i nutidens samfund tager for givet,« siger Mathias Hein Jessen.

Battle på idéer: Rationalitet er bedst - i passende mængder

Romerretten er et samlet værk af love og skrifter fra det gamle Rom, som blev udgivet af den byzantinske kejser Justinian i årene 530-535. Romerretten blev senere døbt ”Corpus Juris Civilis” og indeholdt blandt andet love om ejendom, privatejendom, frihed og slaveri. Hele den vestlige verdens forståelse for retfærdighed er altså baseret på en række specifikke skrifter fra det gamle Rom.

»Mange af de helt afgørende kategorier for vores moderne samfund stammer fra Romerretten og vi anser dem i dag som objektive principper, men der er faktisk tale om en meget specifik måde at se retfærdighed på. Det er ikke en selvfølgelig, at vi forstår retfærdighed, som vi gør i dag,« siger Mathias Hein Jessen.

Skabte det moderne universitet

Romerretten har ikke kun haft en enorm indflydelse på, hvordan det vestlige samfund og retssystem har udviklet sig. Den har også været med til at grundlægge det moderne universitet.

Dokumenterne, som udgør Romerretten, blev genfundet i Middelalderen, hvor en gruppe undervisere og studerende fra Bologna, satte sig for at studere dem, hvilket førte til grundlæggelsen af universitet i Bologna i 1088, som i dag anses som værende verdens ældste universitet.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Om temaet

Jyllands-Posten, Aarhus Universitetsforlag og læserne kårer verdens bedste og mest væsentlige idé.

Kåringen tager udgangspunkt i bogen ”50 idéer der ændrede verden”.

Hvis du deltager i afstemningen, får du bogen som e-bog og deltager i lodtrækning om 10 udgaver af den fysiske bog.

De tre idéer, der får flest stemmer, vil senere blive særligt omtalt. Vi interviewer de relevante forfattere og publicerer de tre kapitler i ”50 idéer der ændrede verden”, som handler om de pågældende idéer.


Annonce
Mere om projektet

OM BOGEN

Redaktionen anbefaler
Menneskeskabte fremskridt

Verdens 20 største opfindelser

I 2007 kårede Jyllands-Posten alle tiders 20 største opfindelser. Se dem her. Se grafik
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her