Annonce
Viden

Dansk kræftforskning på stjernekurs

Mandag aften sender Danmark kræftceller til den internationale rumstation ISS. Målet er at undersøge kræftcellers reaktion i vægtløshed.

Nasa sendte også et SpaceX Falcon 9 rumskib af sted fra Cape Canaveral den 6. januar 2014. Foto: Craig Bailey

Kuren mod kræft er måske gemt i rummet.

Derfor indeholder NASA’s næste opsendelse til den internationale rumstation ISS – udover forsyninger til astronauterne på ISS – ca. 6 mio. kræftceller fra en patient med aggressiv kræft i skjoldbruskkirtlen.

Fakta
Om forskningsforsøget
  • Det amerikanske rumskib SpaceX Dragon bliver affyret fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida, USA den 14. april 2014 kl. 22.58 dansk tid.
  • Skulle dårlige vejrforhold eller andet forhindre opsendelsen, er næste mulighed 18. april.
  • Rumskibet docker med den internationale rumstation ISS en-tre dage efter opsendelsen.
  • Under hele missionen befinder kræftcellerne sig i små dyrkningskamre. De sendes tilbage til jorden efter 30 dage.
  • Forskergruppen har tidligere haft kræftceller med det kinesiske rumfartøj Shenzhou 8 i 2011. Forsøget bygger videre på resultaterne herfra.
Afsenderen er den danske professor Daniela Grimm fra Aarhus Universitet, der specialiserer sig i rummedicin.

Forsøget er et stort skridt inden for dansk rumforskning og samtidig kulminationen på flere års forskning af cellers reaktioner i vægtløshed.

Begår selvmord i rummet

Vægtløshed får vores celler til at opføre sig anderledes, end når de er påvirket af tyngdekraften, og det har betydning for kræftforskningen.

Celler er naturligt programmeret til at slå sig selv ihjel, men netop kræftceller undgår dette "selvmord". De deler sig i stedet mere, hvilket betyder, at kræften spreder sig. Men under vægtløshed ændrer kræftcellernes adfærd sig. Tidligere forsøg har vist, at 30 pct. flere kræftceller dør under vægtløshed, end når de er påvirket af tyngdekraften.

"Cellernes ophold i rummet skal hjælpe os til at forstå den mekanisme, som aktiverer celledøden ved vægtløshed. Vi ved, at den udløses af proteiner, men vi mangler viden om hvilke. Kan vi finde frem til det, kan det bruges til udvikling af nye lægemidler til kræftbehandling," fortæller Daniela Grimm, professor i rummedicin fra Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse.

Opsendelse livetransmitteres

Efter en måneds ophold i rummet, hvor det ubemandede rumskib er sammenkoblet med ISS, sendes cellerne retur i en kapsel, som falder ned i Stillehavet ud for Californiens kyst. Først herefter kan forskerne komme i gang med at undersøge cellerne.

Resultaterne ventes at være klar om ca. et år.

Du kan følge forberedelserne og opsendelsen på bloggen Cells in space. Desuden transmitterer Nasa opsendelsen live mandag den 14. april fra kl. 21.45 dansk tid, hvilket kan følges her.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Folk siger, at de veluddannede drikker

Henrik Jensen
Men de siger ikke, hvorfor de veluddannede drikker. Måske er det en dårlig vane fra studietiden, for de unge drikker ad Pommern til, mens de læser. Jo længere uddannelse, jo mere druk.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her