Derfor kan spædbørn få kæmpe hoveder
<p>Hidtil ukendte gener har indflydelse på størrelsen af børns hoveder, viser ny forskning.</p>
Læger bruger størrelsen på spædbørns hoveder til at undersøge, hvor store og hvor udviklede deres hjerner er.
Desuden synes der at være en sammenhæng mellem intelligens og størrelsen på børns hoveder - men de underliggende mekanismer, der afgør størrelsen på hovedet, har kun i ringe grad været undersøgt.
Genvarianter har betydning
Men nu viser ny banebrydende international forskning med dansk deltagelse, at to nyopdagede genvarianter er afgørende for, hvordan kraniet vokser.
Forskningen er publiceret i det meget velansete videnskabelige tidsskrift Nature Genetics.
»Resultatet er kommet i hus på baggrund af et stort anlagt internationalt samarbejde. Det er exceptionel grundforskning, hvor vi finder nogle geners hidtil ukendte funktion. På baggrund af forskningen ved vi nu mere om, hvordan spædbørn udvikler sig,« fortæller Hans Bisgaard, overlæge, dr.med. og leder af Dansk BørneAstma Center samt professor i børnesygdomme ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.
Læs også på Videnskab.dk: Din udløbsdato kan læses i generne
Hans Bisgaard har sammen med ph.d.-studerende Eskil Kreiner Møller stået for en del af det danske bidrag til den nye forskning. Forskere på epidemiologisk afdeling på Statens Serum Institut har ligeledes bidraget fra Danmark.
Variaioner i kroppens byggesten
Resultatet er skabt i et omfattende internationalt samarbejde, hvor forskere har kortlagt genetiske variationer i mange tusinde børn, primært fra Europa.
I genomscanningerne af de mange børn har forskerne undersøgt variationer i over 2,5 millioner udvalgte markører spredt ud over børnenes genetiske arvemateriale. En markør er et punkt på kromosomet, der siger noget om, hvilke af kroppens molekylære byggesten (nukleotider), som DNA'et er bygget af netop i det område.
Læs også på Videnskab.dk: Dine gener kan gøre dig psykisk syg
Variationer i byggestenene omkring en specifik markør kan måske ændre på funktionen af generne i området og i sidste ende have indflydelse på eksempelvis, hvordan hovedet vokser under udviklingen af fosteret.
Det 12. kromosom
Forskerne har efter genomscanningerne sammenlignet børnenes genetiske variationer med et væld af fysiske parametre som vægt, højde, hovedstørrelse og disponering for forskellige lidelser som blandt andet astma, allergi og ekstrem fedme.
På den måde kunne forskerne se, at børn med større hoveder også har en specifik genetisk variant omkring to markører på kromosom 12 ved generne kaldet SBNO1 og HMGA2.
Konklusionen er derfor: Hvis børn har nogle specifikke nukleotider i markørerne ved de her gener på kromosom 12, så har de også gennemsnitligt set større hoveder.
Hvorvidt de genetiske varianter, der har indflydelse på hovedstørrelsen, også er med til direkte at gøre børn klogere, kan forskerne endnu ikke udtale sig om.
Læs hvordan genstudierne også skal give viden om astma og fedme på Videnskab.dk
LÆS OGSÅ: Gendefekt skyld i rygerlunger