Hjernen kan mindre end vi tror

Vi overvurderer ofte, hvor mange ting vi kan kapere på én gang. Det resulterer ofte i farlige situationer i trafikken, men også på kontoret er der grund til at slå 'multi-tasking' fra.

Ny forskning fra både ind- og udland viser, at vi kan klare mindre, end vi tror, skriver Urban.»Vi overvurderer ofte, hvor mange ting vi kan kapere på en gang. Men den menneskelige hjerne kan maksimalt være opmærksom på tre-fire visuelle objekter på en gang. Og det betyder noget i trafikken. Det er ikke gratis at skrue op for lyset eller skiltningen på en strækning, og det er bestemt heller ikke gratis at tale i mobiltelefon, når vi kører,« siger lektor Søren Kyllingsbæk fra Institut for Psykologi på Københavns Universitet.

Hans kollega, Lisbeth Harms, har for nylig undersøgt, hvad det koster på reaktionstiden at bruge moderne navigationsudstyr som for eksempel GPS.

Resultatet var opsigtsvækkende.

Det viste sig, at reaktionsevnen hos forsøgspersonerne (en række svenske taxachauffører) blev væsentligt nedsat hos de chauffører, der brugte GPS, mens de chauffører, der nøjedes med at bruge hukommelsen til at finde vej, var langt hurtigere til at reagere.

»Der er ingen som helst forskning, som viser, at hvis vi laver to ting på en gang, så løser vi opgaverne ligeså godt, som hvis vi nøjes med én. En GPS kan være direkte farlig, fordi den stjæler chaufførens opmærksomhed,« siger lektor Lisbeth Harms.

Mindre dramatisk er konsekvensen, hvis du multitasker på kontoret.

Alligevel er der grund til at være opmærksom.

For eksempel viser et forsøg fra Vanderbilt University, at så snart vi stilles over for to opgaver på en gang, ja så forlænges vores reaktionstid med op til et sekund.

Et andet hold forskere fra Oxford University har bevist, at unge mennesker mellem 18-21 år - der ellers er opvokset med sms'er og kimende mobiler - løser en opgave ti procent bedre, hvis de ikke bliver afbrudt. Og det har fået forsøgs- og institutleder Martin Westwell fra Oxford University til at ændre adfærd.

»Jeg tjekker mine e-mails langt sjældnere nu. Afbrydelserne kan virkelig afspore dig,« siger den 36-årige forsker til New York Times.

Kilde: Urban

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen