Sociale tabere har ringe immunforsvar

Makak-aber i bunden af hierarkiet har et svækket immunforsvar, viser nyt forskningsresultat, der formentlig kan overføres til mennesker.

Artiklens øverste billede
Makak-aber nederst i hierarkiet bliver ofte bidt og slået af de andre aber. De gentagne overgreb gør aberne stressede, hvilket svækker deres immunsystem. Foto: Colourbox

Ny international forskning med dansk deltagelse viser, at højtrangerede aber har markant anderledes udtryk i deres gener end lavtrangerede aber. Desuden kan udtrykket af generne ændre sig hurtigt, når den sociale rang skifter.

Generne, der bliver påvirket af abernes hierarki, omfatter blandt andet gener, der styrer immunforsvaret. Derfor kan den sociale status have indvirkning på helbredet. Det gælder både aber og formentligt også mennesker

Resultatet af studiet er offentliggjort i det velansete videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Social stress går ud over helbredet

»Vi ved, at social stress kan have indflydelse på ens helbred. Det gælder både mennesker og aber. Vi har undersøgt, hvilke molekylære mekanismer, der ligger bag denne indflydelse,« fortæller postdoc ved Johns Hopkins University, USA, danske Kasper Daniel Hansen, der er en af forskerne bag den nye undersøgelse, til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Orangutanger spiser søde små aber

I naturen lever makak-aber i hierarkiske strukturer, hvor deres plads i hierarkiet er arvet efter deres mor og bliver løbende justeret gennem kamp om mad, vand og lignende.

Undersøgelser med chip

I fangenskab er det derimod anderledes. Her er nytilkomne makak-aber oftest lavest rangerende, hvilket gav forskerne muligheden for at undersøge, hvordan sociale status har indflydelse på udtrykket af makak-abens gener ved at rykke rundt på aberne mellem forskellige flokke.

Ved hjælp af gen-chip-teknologi kunne forskerne måle en specifik signatur i udtrykket af 6000 gener hos hun-aber med forskellig social rang i gruppen. De kunne desuden se, hvordan genudtrykket skiftede i næsten 1.000 af generne, når aberne blev flyttet til en anden gruppe, hvor de automatisk indtog laveste sociale status.

Samtidig kunne forskerne se en ændring i generne blandt aber, som fik højnet deres sociale status, når andre aber højere oppe i hierakiet pludselig blev taget ud af gruppen.

Status kan aflæses i generne

Forskningen viste, at det kun tog aberne få uger at få ændret på genudtrykket efter ændringen i den sociale status.

Målingerne var så håndfaste, at forskerne kunne afgøre abernes sociale status alene ved at kigge på deres genetiske signatur.

Læs også på Videnskab.dk: Dyreriget er fyldt med pervers sex

Ved sammenligning af 49 makak-abe-hunners genetiske signatur og sociale status fandt forskerne markante ændringer i 987 gener, herunder 112 gener, der er knyttet til immunforsvaret.

Kendes også hos mennesker

Resultatet matcher tidligere resultater, der har dokumenteret, at kronisk stress blandt lavere rangerende aber giver et dårligt immunforsvar og tilsvarende i mennesker, hvor økonomisk og socialt stress øger risikoen for forskellige sygdomme. Forkølelsessår er et godt eksempel på et sygdom, der ofte kommer i udbrud, når en person er stresset.

»Generelt forventer vi, at vores resultater kan overføres til mennesker, men det er naturligvis ikke sikkert endnu. Desuden skal man huske på, at makak-aber lavt i hierarkiet er udsat for mere ekstrem stress, end mennesker normalt oplever. Det er eksempelvis sjældent, at mennesker bliver bidt og slået af deres chef,« fortæller Kasper Daniel Hansen.

Læs hvordan lav social status påvirker abernes kroppe på Videnskab.dk

LÆS OGSÅ: Immunforsvaret er bedst mod kræft

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.