Hvad ligger begravet under Antarktis?

Et forskerhold har påbegyndt en rejse til en sø, der ligger 3 km under isen på Antarktis.

Artiklens øverste billede

Britiske forskere er på vej til Antarktis, hvor en ambitiøs videnskabelig mission snart vil finde sted.

Forskerholdet skal nemlig indsamle vandprøver fra en sø, der er begravet under 3 kilometer solid is.

Formålet er at indsamle vigtig viden om livets evolution på Jorden og andre planeter. Derudover forventer videnskabsmændene at opnå nyttig viden om forhistoriens klima på Jorden.

Det meddeler British Antarctic Survey.

Vigtige vandprøver

Missionen finder sted ved Lake Elssworth i den vestlige del af Antarktis, som er kendt ubarmhjertige vejrforhold med temperaturer ned til 25 minusgrader.

Verdensdelen er ubeboet, men på 30-35 videnskabelige stationer opholder der sig en varierende skare på mellem 500 og 600 personer på helårsbasis med tilknytning til forskningsaktiviteter.

De britiske forskere skal i første omgang fragte højteknologisk udstyr til området og forberede en større boring, som skal finde sted i 2012. På det tidspunkt skal forskerne i tre måneder bo i særlige telte ovenover søen.

Hemmelig verden

Antarktis er hjemsted for over 387 søer i subglacialt miljø. I adskillige år har forskere formodet, at nye og unikke former for mikroskopisk liv kan have udviklet sig i de pågældende søer.

Et russisk forskerhold har forsøgt at bore og indsamle vandprøver fra søen Vostok. Men forsøget måtte indstilles, da vinteren satte ind.

”I næsten 15 år har vi planlagt at udforske denne hemmelige verden. Det er først nu, at vi har ekspertisen og teknologien til at bore gennem Antarktis’ tykkeste is og indsamle prøver uden at forurene dette uberørte og jomfruelige miljø,” siger forskerholdets leder Martin Siegart fra University of Edinburgh.

Nyttig viden

David Pearce, videnskabskoordinator hos British Antarctic Survey siger, at missionen i det store hele vil være en succes uanset, hvad der bliver fundet i søen.

”At finde liv i en sø, der kan have været isoleret fra resten af biosfæren i op mod en halv million år, vil fortælle os så meget om oprindelsen og begrænsningerne for livet på Jorden. Det kan måske også give os et fingerpeg om livets udvikling andre steder end Jorden,” siger David Pearce i en meddelelse og tilføjer:

”Hvis vi intet finder, er det blot endnu mere signifikant, fordi det vil definere grænserne for, hvor liv ikke længere kan forekomme på planeten.”

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen