Ingen tvivl: Vi er skyld i global opvamrning

Én gang for alle slår et internationalt forskerteam nu fast, at de smeltende poler rent faktisk er et menneskeskabt problem.

Artiklens øverste billede
Det er nu en kendsgerning, at de smeltende poler er et menneskeskabt problem. Foto: AP

Det skriver det internationale tidsskrift Nature Geoscience Journal.

Først gisninger – nu kendserning

I 2007 kunne FN’s klimapanel med ret stor sikkerhed fastslå, at de kraftigt ophedede poler skyldtes menneskelige aktiviteter.

Men det var blot gisninger - ikke en kendsgerning. Der manglede simpelthen bevis, skriver Nature Geoscience Journal.

Gisningerne og formodningerne har det internationale forskerhold Climate Research Unit - et team der undersøger klimaforskelle, imidlertid gjort til skamme.

To modeller

Igennem flere år har forskerholdet målt polernes temperaturer og derefter sammenlignet måleresultaterne med to forskellige klimamodeller.

I den ene model antog forskerne, at der ikke havde været menneskelige årsager til den globale opvarmning – den anden, at der var en sammenhæng.

Forskerne fandt frem til, at det bedste match var modellen, der antog, at menneskelige aktiviteter har haft en indvirkning på de smeltende poler.

Men helt præcist hvilken menneskeskabt kilde, der er årsag til de hastigt svindende poler er endnu uvist.

Det eneste forskerne kan sige med sikkerhed er, at "afbrænding af fossile brændstoffer og en reduktion af ozonlaget - har spillet og stadig spiller en væsentlig rolle i den globale opvarmning."

Forskere var ikke i tvivl

Og det kommer ikke bag på en af forskerteamets deltagere, Peter Stot. Han har hele tiden været overbevist om, at årsagen til de smeltende poler var menneskeskabt:

”Jeg har aldrig været i tvivl. Men tidligere undersøgelser har ikke kunnet fastlægge, hvor ansvaret lå. Denne undersøgelse viser for første gang, at mennesket har sat sit aftryk på naturen. Vi kan på ingen måde kaste skylden på naturen mere,” siger han til Nature Geoscience Journal.

Og professoer og leder af forskerteamet, Phil Jones, er enig:

“Vores studie viser, at vi hermed får lukket nogle videnskabelige huller og fordomme, som vi ikke har kunnet lukke eller afkræfte før. Jeg mener, at mennesker – også politikere – er ansvarlige for at gøre noget ved problemet,” fortæller han og fortsætter:

”Men jeg tror desværre ikke, at det er nok til at få folk overbevist. De skal vide ned til mindste detalje, hvad forureningskilden er. Før gør de ikke noget.”

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen