Håb om kur mod migræne

Kronisk migræne kan måske kureres med et lille implantat i hjernen, viser ny forskning.

Det lyder selvmodsigende, men ved at sende elektriske impulser ind i hjernen under et migræneanfald kan man muligvis kurere smerten. Det er i hvert fald hvad en gruppe forskere ved Michigan Head Pain and Neurological Institute mener at have bevist.

“Resultaterne fra ONSTIM tyder på, at occipital nervestimulation eller ONS kan være en lovende valgmulighed for mennesker, som det ikke er lykkedes for at behandle deres kroniske migræne og som følge deraf lever med de smertefulde og ofte invaliderende symptomer," siger Dr. Joel R. Saper, M.D., som er grundlægger og leder af Michigan Head Pain and Neurological Institute og leder af forskningsprojektet.

Implantat sender ”stød”

Migrænepatienten får indsat et lille implantat under huden i nærheden af hovedet, som sender elektriske impulser til centralnervesystemet. Ved at stimulere de såkaldte occipitale nerver aktiveres en mekanisme, der forhindrer hjernen i at registrere smerte.

De første resultater fra forsøget er positive og tyder på, at de elektriske impulser har gjort patienternes liv nemmere ved at fjerne mange dage med hovedpine. I alt oplevede 40 pct. af forsøgspersonerne en forbedring under forsøget.

“Behandling af kronisk migræne med ONS kræver supplerende klinisk evaluering, men de tidlige erfaringer fra dette studium er opmuntrende og viser, at ONS muligvis vil kunne hjælpe nogle patienter med kronisk migræne, som har forsøgt andre behandlingsmuligheder uden held,” siger Dr. Joel R. Saper.

Migræne koster

Det anslås, at flere end 28 millioner amerikanere lider af migræneanfald hvert år og derved mister 157 millioner arbejdsdage. Det koster det amerikanske samfund omkring 17 milliarder dollars om året.

Omkring 3-14 procent af de 28 millioner bliver helt uimodtagelige over for medicin og andre former for alternativ terapi og kommer til at lide af kronisk migræne, som ikke kan behandles. Det er nogle af de mennesker, som muligvis kan få gavn af den nye metode, oplyser virksomheden Medtronic, som har leveret det implantat, forsøgspersonerne har fået indopereret.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen