Annonce
Viden

Forskere sætter fokus på livets skabelse

Syddansk Universitet i Odense indvier i morgen et nyt center, hvor forskerne skal arbejde med det videnskabelig grundlag for skabelse af liv.

Slår man hul på knæet af sine bukser eller går skjorten i stykker, må der en lap eller nål og sytråd til. Får man en rift i sin finger, heler den af sig selv. Men hvad skal der egentlig til for, at et materiale bliver levende?

Det er et af de spørgsmål, som forskerne skal forsøge at finde svaret på, når Center for Fundamental Living Technology (FLinT) tirsdag indvies på Syddansk Universitet i Odense.

- Den nød, som vi skal knække, er, hvordan man laver selvreplikerende - eller levende - materialer. Det helt centrale med den biologiske proces er, at den er understøttet af selvreplikerende - materialer. Når man ser på den kemiske sammensætning, er der faktisk store lighedspunkter mellem hånd og skjorte, udtaler centerleder Steen Rasmussen.

Han er Danmarks første og hidtil eneste Grundforskningsprofessor og har i flere år arbejdet på Los Alamos National Laboratory og Santa Fe Institute i New Mexico, USA, med udviklingen af hele grundlaget for Living Technology. Et arbejde han nu skal fortsætte i Odense.

Nanosystem fra grunden

- Den videnskabelige mission for FLinT er at samle et minimalt levende nano-system (en protocelle, red.) fra grunden ved hjælp af uorganiske og organiske byggestene. Den langsigtede teknologiske vision er at skabe grundlaget for en såkaldt levende teknologi, der er karakteriseret af robusthed, autonomi, lokal intelligens, tilpasningsevne, evnen til at reparere sig selv, og evolution. Disse er alle egenskaber som vores nuværende teknologi ikke har, men som liv har, forklarer Steen Rasmussen, der på sigt bliver chef for 12 medarbejdere.

Grundforskningsfonden har bevilget 20 mio. kr. til det nye center, og Det Naturvidenskabelige Fakultet har bidraget med yderligere 12 mio. kr. Med midlerne til nye laboratorier og lokaler er der i alt investeret godt 40 mio. kr. i centret, hvis økonomi er sikret i de kommende fem år.

Det er ifølge Syddansk Universitet planen, at FLinT skal indtage en ledende rolle i et internationalt netværk af forskningsinstitutioner, der i disse år er i gang med at slå bro mellem ikke-levende og levende materialer.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her