Modetøj og fodbold gør piger tykke

Giv pigerne joggingsko og bukser på og send dem ud og leg. Moderigtige piger bevæger sig nemlig for lidt og deltager for lidt i aktiv leg. Og det går galt, når de er omkring seks år gamle.

Engelske undersøgelser af pigers leg viser, at deres påklædning i stor udstrækning bremser deres fysiske aktivitet. De deltager ikke ret gerne i energiske aktiviteter der kræver, at de løber og hopper, skriver The Guardian.

Undersøgelsen er foretaget af professor Carrie Paechter fra Goldsmiths Universitet i London, der har et andet bud på, hvordan flere piger gøres mere aktive.

Drenge med bold overtager pladsen

Hendes undersøgelser viser nemlig, at fodbolden også hæmmer pigernes fysisk leg. Når der er en fodbold på legepladsen, overtager drengene arealet, og pigerne reduceres til at være passive tilskuere.

Boldspil dyrkes nemlig udelukkende af drenge, har hun observeret.

De få piger, der kaster sig ud i at spille bold, anses ikke for at være "rigtige" piger og riskerer dermed at miste popularitet blandt pigerne. Og de de bliver heller ikke anset for at være ligeværdige legekammerater blandt drengene.

Carrie Paechters undersøgelse, der er støttet af den engelske regering, har fulgt to grupper piger. Den ene gruppe går på en central skole i London med meget lidt plads at lege på. Den anden skole ligger uden for London og kan tilbyde eleverne store udendørs arealer at udfolde sig på.

Mønstret var det samme på begge skoler.

Piger bliver passive som seks-årige

"Fem-årige piger løber meget rundt, når de leger. Når de bliver seks år, stopper de op og står i grupper og snakker sammen," viser undersøgelsen, der også afslører, hvordan pigerne vurderer hinanden:

"For nogle piger anses fysisk passivitet ikke kun som et tegn på, at de er feminine, men også, at de er voksne og eftertragtede," lyder det i rapporten.

Kun få børn går til skole

I England er det nu kun ét ud af ti børn, der spadserer i skole. Antallet af børn, der bliver kørt i skole, er fordoblet på 20 år.

Og en af vejene til at gøre børnene mere aktive er at opfordre pigerne til mere fysisk aktivitet. Hvilket ikke mindst omfatter at klæde dem på til det. Altså eksempelvis klæde dem i sweatshirts, bukser og kondisko.

Rapporten foreslår også, at man er mere opmærksom på, hvordan legepladser indrettes - herunder om de primært indrettes til de boldspil, der lokker drenge til at være fysisk aktive - og så at sige bemægtige sig legearealet.

En skole i den det østlige London har taget konsekvensen. To skoledage om ugen er der forbud mod at spille fodbold.

Der er omkring en million overvægtige børn under 16 år i England.

lisbeth.scharling@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen