Annonce
Viden

Verdens største opfindelser

Morgenavisen Jyllands-Posten præsenterer en kanon over de største opfindelser i verdenshistorien. Se dommerpanelets liste over de 20 største opfindelser.

Menneskehedens første opfinder har ikke noget navn.

Han - eller hun - levede for 1-1,5 mio. år siden og var det første menneske, som lærte at kontrollere ild. Dermed kunne Homo erectus vandre fra Afrika til koldere egne i Europa og Asien, og på sin vej efterlod arten rester af små håndøkser med skarpe flintestykker, som kunne bruges til at slagte dyr, grave huller eller fælde træer - de første tegn på bevidst design af redskaber.

Disse fjerne slægtninge til det moderne menneske markerede et evolutionært spring. De kunne også noget, som ingen andre dyr på planeten er i stand til: De kunne opfinde.

Fejring af intelligens


Når Morgenavisen Jyllands-Posten i dag kan præsentere en opfindelseskanon, er det en fejring af den menneskelige kreativitet og intelligens. Opfindelsernes historie er også menneskets historie, for det er gennem vores opfindelser, at vi har lært at kontrollere elementerne omkring os - på godt og ondt.

Målet med denne kanon er at udbrede viden og opfordre til debat, for det valgte kan altid diskuteres. Det var en svær opgave, vores dommerkomité blev sat på. Vi takker alle de mennesker, som de seneste uger har nomineret opfindelser på viden.jp.dk eller skrevet til os. Men det var dommerne, der skulle skære igennem og vælge de 20 opfindelser, som har haft størst betydning for menneskehedens udvikling.

Undervejs blev de enige om at indføre en tidsmæssig afgrænsning. De vedtog at nøjes med at diskutere opfindelser gjort efter år 1. Ved at starte hvor vores tidsregning begynder, kom de ud over forhistoriens helt elementære opfindelser såsom ploven, hjulet, bue og pil, fiskekrogen eller skriftsproget - alt sammen opfindelser, der er forudsætninger for menneskets senere teknologiske påfund.

Her er så resultatet af dommernes votering; opfindelserne er opstillet i kronologisk rækkefølge.

I 1999 bad John Brockman, en amerikansk forfatter og litterær agent, en stribe forskere om at komme med deres bud på de største opfindelser inden for de seneste 2.000 år. Tor Nørretranders deltog og foreslog spejlet, da det har muliggjort ”den moderne selvbevidsthed”.

Jeg håber, at herværende liste over opfindelser også kan fungere som spejl - et spejl over menneskets evne til at få gode ideer og føre dem ud i livet.

Sådan en skaberevne forpligter.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Vores sygehuse gør det fremragende

Tage Søndergård Kristensen
Det er stærkt bekymrende, at politikere ønsker at eksperimentere med sygehusområdet, som fungerer så godt. Synes politikerne, at erfaringerne med Skat, DSB, Post Danmark eller andre statslige institutioner ligefrem er opmuntrende?
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her