Annonce
Viden

Dødsdømte højhuse skal brænde og eksplodere

Højhusene i Rødovre, som under stormen i vinter blev dødsdømt af myndighederne, får nu nyt liv. Højhusene skal fungere som byggeeksperimentarium, men finansieringen mangler.

De ustabile højhuse i Rødovre skal i forskningens tjeneste. Foto: Niels Hougaard

Efter stormen i vinter blev myndighederne i tvivl om, hvorvidt de berygtede højhuse i Rødovre er et sikkert byggeri, og det blev derfor besluttet, at højhusene skal rives ned. Men nu ser det imidlertid ud til, at de indtil da kan bruges som eksperimentarium for ingeniører, skriver Ingeniøren.

Statens Byggeforskningsinstitut (SBi), Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og boligselskabet AAB har lige indgået en aftale, der giver dem tilladelse til at udføre byggetekniske forsøg i husene.

Ifølge Niels-Jørgen Aagaard, der er forskningschef ved SBi, handler det om at udvikle metoder til vurdering af bæreevnen for eksisterende byggeri.

"Aftalen med AAB er, at vi får lov til at lave forsøg og foretage målinger med husene, så det passer ind i planerne for nedrivningen af højhusene, og så der ikke opstår en sikkerhedsmæssig risiko for områdets beboere," siger Niels-Jørgen Aagaard til Ingeniøren.

Finansiering mangler

De to forskningsenheder har mange ønsker, men endnu ved de ikke, hvor meget der vil være tid og penge til. DTU og SBi undersøger i øjeblikket mulighederne for finansieringen af projektet, da universiteterne og instituttet ikke selv kan finansiere det.

Man ønsker bl.a. at undersøge bygningernes dynamiske respons. Det vil sige, at ingeniørerne undersøger, hvordan konstruktionen reagerer over for en given påvirkning. Det kan f.eks. være vindpåvirkning eller svingninger.

"Til det vil vi bl.a. benytte en rystemaskine, der vil sætte bygningen i svingninger, så vi kan måle den dynamiske respons og få et indblik i bygningernes stivhed," forklarer professor ved Byg DTU, Henrik Stang, til Ingeniøren.

Forsøg med brande

DTU og SBi håber også på at skaffe penge nok til bl.a. at kunne lave destruktive undersøgelser. Målet er at finde bygningernes bæreevne og robusthed.

"Vi har en drøm om at lave forsøg med eksplosions- og brandpåvirkninger af bygningerne, men det er kun en mulighed, hvis vi kan finansiere det og nå det inden for nedrivningens tidsplan," siger Henrik Stang.

"SBi vil gerne opbygge en database med informationer om eksisterende bygningers sikkerhed. Et studie af højhusenes konstruktioner er en sjælden mulighed for at bidrage med viden om, hvor robuste betonhøjhuse fra 1950erne er. Denne viden kan vi efterfølgende stille til rådighed for byggeriets teknikere," tilføjer Niels-Jørgen Aagaard.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her