Overraskede forskere skabte aggressive mutant-hamstere
Amerikanske forskere brugte genteknologien CRISPR til at ændre på hamsteres opførsel. »Vi blev virkelig overraskede over resultaterne,« siger professor bag studiet.
En gruppe amerikanske forskere nåede frem til det stik modsatte af, hvad de havde forventet, da de forsøgte at ændre på nogle hamsteres gener.
Ved hjælp af moderne genteknologi ville videnskabsfolkene fra Georgia State University i USA deaktivere et særligt hormon, som også er en del af menneskekroppen og andre pattedyr. Deres teori var, at det ville få hamsterne til at ændre adfærd – dels ved at blive mere fredelige, og dels ved at blive mindre sociale.
Sådan skulle det ikke gå.
»Vi blev virkelig overraskede over resultaterne,« udtaler professor i neurovidenskab Elliot Albers, der står i spidsen for studiet, i en pressemeddelelse.
I stedet for at blive mindre kontakt- og konfliktsøgende begyndte forsøgsdyrene at »udvise høje niveauer af aggression« og ville meget gerne i kontakt med andre hamstere.
Normalt er det typisk hannerne, der kan være aggressive, men nu var det også tilfældet med hunnerne, når de blev placeret sammen med andre af samme køn.
Konkret gik de genmuterede gnavere til angreb på deres artsfæller ved blandt andet at jagte, bide eller nive dem.
Forskerne har benyttet den nye CRISPR-teknologi, der gør det muligt at ændre i arvemassen hos mennesker, dyr og planter på en langt billigere og mere præcis måde end tidligere.
Teknologien blev brugt på syriske hamstere, der ifølge forskerne fra Georgia State University er blevet vigtige forsøgsdyr, når det handler om at undersøge social adfærd. Det skyldes, at hamsteres sociale liv minder mere om menneskets end hos f.eks. mus, der hyppigt benyttes i laboratorier verden over.
Professor Elliot Albers mener, at deres forskning med tiden kan være med til at gøre os klogere på behandling om blandt andet autisme og depression.
Det omtalte studie er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.