Studie: Patienter vil ikke overlade deres diagnose til en kunstig intelligens

En læge, der tager ansvar for behandlingen, er langt vigtigere end de fordele, der er ved kunstig intelligens, mener forsøgsdeltagerne i nyt studie.

Artiklens øverste billede
Ifølge det nye studie ville de fleste ikke overlade ansvaret for en diagnose til kunstig intelligens. Arkivfoto: Jack Guez/AFP

Forestil dig, at du skal indlægges.

Du kan vælge mellem to hospitaler, der begge bruger AI – forskellige kunstig intelligens-programmer – til diagnose og behandling:

  • På hospital A giver AI’en en bedre diagnose end lægerne. Til gengæld er kun AI’en ansvarlig for diagnosen, ikke nogen læge.
  • På hospital B tager en læge ansvaret for AI’ens diagnose, men AI’en er til gengæld ikke så veludviklet og diagnosticerer kun på niveau med en læge.

Hvilket scenarie vælger du? Svært spørgsmål? Måske.

Men ifølge et nyt studie vægter 1.027 adspurgte danskere en læge med ansvar for AI’ens beslutning meget højt i forhold til AI-programmets kunnen, skriver Videnskab.dk.

Den prioritering er helt anderledes, end AI-udviklerne har taget højde for, og indsigten kan derfor informere debatten om brug af AI i offentligheden betydeligt, mener en forsker bag studiet, der er udgivet i Journal of Medical Internet Research.

»Hvis vi skal udbrede brug af AI til hjælp for offentligheden, skal beslutningstagere tage folkets krav i betragtning,« siger Thomas Ploug, ph.d. på Aalborg Universitets forskningscenter for etik i praksis og hovedforfatter til den videnskabelige artikel, til Videnskab.dk.

Læs også: Kunstig intelligens er bedre end læger

Næsten 50 pct. mente, at lægens ansvar er vigtigst

Deltagerne prioriterede især lægeansvar, der blev valgt som det vigtigste parameter i 46,8 pct. af spørgsmålene. Hvor godt AI-systemet kunne forklares over for patienten, var andenprioritet med 27,3 pct.

Selv i situationer, hvor den kunstige intelligens’ forudsigelsesevne var bedre, foretrak de fleste lægen.

»Studiet indikerer altså, at der, for de flestes vedkommende, skal sidde en læge som ”ledvogter”, hvis AI skal bruges i sundhedssystemet,« påpeger Ole Winther, professor i data science på Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet, der ikke har været involveret i studiet, til Videnskab.dk.

»Så selv om studiet viser, at folk generelt har tillid til teknologi, inklusive AI, stoler folk mere på læger end på ny teknologi,« opsummerer Ole Winther.

Ifølge Thomas Ploug er der nok noget om, at befolkningen opfatter AI meget anderledes end folk, der arbejder med det.

Det var ifølge ham også et hovedformål med studiet at informere debatten om, hvilke betingelser AI skal bruges under i samfundet.

»Der foregår en stor og dyb debat blandt AI-producenter, etikere og forskere om det her, men der er overraskende få studier af almindelige menneskers holdninger,« forklarer han.

Læs også: Bør vi frygte kunstig intelligens?

Folk har en sund skepsis over for kunstig intelligens

Ifølge Ole Winther illustrerer studiet nogle interessante holdninger i befolkningen, der bestemt bør informere diskussionen om AI i samfundet:

»Folk har tilsyneladende en sund skepsis over for ny medicinsk teknologi,,« påpeger han.

Det skal dog ikke forstås, som at folk er lukkede over for brug af AI til bedre diagnoser og behandlinger.

Men de indsamlede resultater indikerer, at det er bedre at lade AI-teknologien assistere læger frem for at erstatte dem.

Og i takt med den kunstige intelligens’ fremmarch i det offentlige, bliver det nødvendigt at indrette systemer efter patienters behov.

Og selvom studiet kun fokuserede på sundhedssystemet, har det, ifølge Thomas Ploug, noget praktisk og vigtigt at sige om kunstig intelligens i samfundet generelt:

»Når man vil vide, på hvilke betingelser samfundet skal forbedres, kommer man ikke uden om de krav, der stilles af folket.«

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.