Stort studie: Planter kan ikke følge med klimaforandringerne, når dyr uddør

Hvis dyrene forsvinder, vil det påvirke hele økosystemer, advarer forskerne bag et nyt studie.

Artiklens øverste billede
Store dyr er gode til at transportere frø over lange distancer. Når der bliver færre af de store dyr, så får plantearter sværere ved at blive spred og tilpasse sig nye områder. Foto: Benny Kjølhede

Dyrespredte planters evne til at holde trit med klimaforandringerne er blevet reduceret med omtrent 60 pct. som følge af tabet af pattedyr og fugle.

Sådan lyder konklusionen i et nyt studie, der netop er udkommet i det anerkendte tidsskrift Science, skriver Videnskab.dk.

Omtrent halvdelen af alle plantearter er afhængige af dyr til at sprede deres frø til nye områder, og derfor har det konsekvenser for hele økosystemer, når flere dyrearter svinder hastigt ind rundt om i verden.

»En af de vigtigste måder, som plantearter håndterer klimaændringer på, er ved at sprede sig til nye områder med passende klimaforhold. Når vi mindsker plantearternes spredningsevne ved at udrydde de dyrearter, der er vigtige frøspredere, så forværrer vi det store pres, der kommer fra de igangværende klimaændringer meget betydeligt,« siger medforfatter Jens-Christian Svenning, der er centerleder og professor ved Institut for Biologi på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

»Vi kan se, at de tab, der allerede er sket af fugle og pattedyr, har sænket planternes evne til at følge med klimaændringerne med et estimat på 60 pct. i gennemsnit globalt, hvilket jo er en stor nedgang i spredningsfunktionen,« konstaterer Jens-Christian Svenning.

Læs også: Klimaets betydning for den biologiske mangfoldighed

Har indsamlet enorm mængde data

Forskerne har modelleret data fra over 400 feltstudier for mere nøjagtigt at kunne sige noget om hvordan samspillet mellem dyr og planter påvirker planternes evne til at sprede sig i forhold til de igangværende klimaændringer.

På baggrund af de mange studier, flere udført i lokale økosystemer rundtom i verden, har forskerne lavet estimater på over 18.000 plante-dyr-interaktioner. Dem har de koblet sammen med data på, hvor meget og hvor langt specifikke arter – for eksempel elefanter eller fuglearter – flytter frø, og hvordan passagen gennem dyrene påvirker frøenes spiringsevne.

Al den data er via maskinlæring blevet brugt til at lave en model, som kan forudsige, hvad helt specifikke dyrearter betyder for frøspredningen, ifølge Videnskab.dk.

For eksempel kan den afrikanske savanneelefant transportere frø helt op til 65 km. Og når der bliver færre elefanter, tapirer og store aber i tropeområder, skaber det en negativ dominoeffekt, hvor plantearter får umådelig svært ved at sprede sig i landskaberne.

Læs også: Hvad vil ske, hvis vi slipper elefanter og andre store dyr løs i Europa?

Forsker: Solidt studie

Studiet er et godt eksempel på, hvordan vi i dag har mulighed for at stå på skuldrene af tidligere forskning og sammensætte globale databaser, hvor man trækker på data, som forskere har svedt i timevis i individuelle studier for at lave.

Det siger lektor Hans Henrik Bruun, som ikke har været en del af forskningen.

»Derfor er det også rigtig ambitiøst, det, forskerne har modelleret her, og tendensen passer fint med, hvad vi ved fra tidligere forskning,« fortæller Hans Henrik Bruun, lektor i økologi og evolution ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

»Det ser solidt ud, men om det lige er 60 pct. (at planternes evne til at følge med klimaændringerne er blevet sænket, red.), er svært at vurdere, for det er utrolig svært at modellere de biogeografiske processer,« uddyber han.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen