Udskældt homøopati-forsøg får bred politisk opbakning

»Skandale,« kalder Liberal Alliance nyt forsøg, der skal se på helbredende effekter af håndrystet vand fra dansk firma. Flere partier stoler dog på, at forskerne går videnskabeligt til værks.

Artiklens øverste billede
Forskere ved Københavns Universitet vil undersøge, om kvinder undgår tilbagevendende blærebetændelser ved at indtage homøopatiske dråber i forsøg, som flere forskere kritiserer for at overtræde en grænse. Arkivfoto: Frank May/Ritzau Scanpix

Forskere ved Københavns Universitet vil undersøge, om kvinder undgår tilbagevendende blærebetændelser ved at indtage homøopatiske dråber i forsøg, som flere forskere kritiserer for at overtræde en grænse.

»Spild af penge,« »som at undersøge tandfeen« og »hat og briller«, lyder det fra kritikerne

Hidtidige forsøg har nemlig ikke har fundet nogen effekt af, at mennesker indtager homøopatisk medicin, der typisk er dråber af en væske med ingen eller svage rester af stoffer. Stofferne er blevet stærkt fortyndet og rystet mange gange.

Nu får de kritiske forskere opbakning fra forskningsordfører fra Liberal Alliance, Henrik Dahl, skriver Videnskab.dk:

»Det er hævet over enhver rimelig tvivl, at homøopati er pseudovidenskab på linje med astrologi. Derfor er det en skandale, at sådan noget kan foregå ved et universitet,« skriver Henrik Dahl i en mail.

Læs også: Homøopati: Skarp kritik af Københavns Universitet for nyt forsøg

Frie Grønne har ingen forbehold

Andre politikere er uenige og udtrykker endda begejstring, da de hører nyheden om forsøget:

»Jeg har ingen forbehold over for dette forskningsprojekt. Hverken i forhold til emnevalg og/eller fokus,« skriver Uffe Elbæk, forskningsordfører for Frie Grønne i en mail, hvor han uddyber:

»Jeg har levet tilstrækkeligt mange år til at have oplevet mere end en gang, hvordan det etablerede sundhedsvæsen/videnskab først gjorde korsets tegn over for det komplementerende sundhedssystem og efterfølgende har indoptaget det. Tag eksempelvis akupunktur. Så lad os da forske i emner som disse,« skriver Uffe Elbæk.

Firma bag homøopatisk middel betaler

Allergica har fortalt forskerne ved Københavns Universitet, at kvinder oplever gode erfaringer med Cantharon mod tilbagevendende blærebetændelse.

Firmaet har også givet forskerne penge, så de kan undersøge mulige effekter i et solidt studie.

Videnskabsteoretiker Mikkel Willum Johansen fra Københavns Universitet har tidligere bemærket, at det største problem nok er mere strukturelt:

Politikerne vil rigtig gerne have forskere til at arbejde sammen med virksomheder for at sikre, at forskningen kan bruges ude i det virkelige liv.

Problemet er, at sådan et samarbejde nogle gange kan skabe videnskabelige projekter om noget, der kun er i firmaernes interesse og måske ikke giver mening for skatteborgerne, som ellers er med til at betale for forskningen gennem skattekroner til universiteterne.

Læs også: Hvad er videnskabelig uredelighed?

Socialdemokratiet: Fuld tillid til forskerne

Flere politikere er dog enige om, at forskerne her holder sig inden for grænsen af, hvad man ønsker fra Folketingets side.

Ida Auken, forskningsordfører for Socialdemokratiet, skriver i en mail, at hun ikke ønsker at kommentere enkelte forskere og deres forskningsprojekter – men at hun stoler på, at de ved, hvad de laver:

»Generelt mener jeg, at det kan være nyttigt for både forskningen og for erhvervslivet at samarbejde om at generere ny viden. Jeg har fuld tillid til, at universiteterne og de enkelte forskere står vagt om den videnskabelige redelighed, uanset om der forskes for offentlige eller private midler,« lyder det.

Læs også: Professor om homøopati-forsøg: Alt for tæt samarbejde med industrien

Dansk Folkeparti: Godt med samarbejde mellem forskere og virksomheder

Jens Henrik Thulesen Dahl, Dansk Folkepartis forskningsordfører, lægger sig på samme linje.

»Jeg hverken kan eller skal vurdere det faglige niveau på det enkelte forskningsforsøg.«

»Men jeg mener, at det naturligvis ikke skal være muligt at købe sig til forskningsresultater – samtidig med at det er godt, at forskerne samarbejder med private virksomheder og dermed får forskning og viden implementeret mere direkte i brug i produkter,« skriver Jens Henrik Thulesen Dahl og fortsætter:

»Hvis der i forvejen reelt er kvalificeret forskning på området, skal det ikke gentages, blot fordi en virksomhed ønsker at medfinansiere.«

»Omvendt må det være en reel forskningsmæssig vurdering af, om den eksisterende forskning holder et højt niveau. Og hvis der reelt er huller, som denne forskning fylder ud, så er det naturligvis helt relevant at gennemføre den,« skriver Jens Henrik Thulesen Dahl i en mail.

Videnskab.dk har ikke fået svar på henvendelser til forskningsordførere fra Enhedslisten, SF, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Alternativet, Nye Borgerlige og Venstre.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.