RS-virus smitter igen: Fakta om sygdommen

Mange børn smittes for tiden med den såkaldte RS-virus. Her kan du få svar på de mest udbredte spørgsmål om RS-virus.

Artiklens øverste billede
Selv om større børn også kan smittes, er det specielt farligt for helt små børn. Arkivfoto: Gregers Tycho

Et helt usædvanligt smitteudbrud af den såkaldte RS-virus sætter lige nu stuerne på de danske hospitalers børneafdelinger under pres.

Det skriver Videnskab.dk, som har samlet de væsentligste fakta om sygdommen.

RS-virus er en luftvejsinfektion, der typisk rammer små børn i vintermånederne.

I år er virussen allerede brudt ud tidligt på sommeren, hvilket har ført til ekstraordinært mange indlæggelser af børn, og smitten ser ud til at buldre videre.

Hvad er RS-virus?

RS-virus er en forkortelse for respiratorisk syncytialvirus. Det er en luftvejsinfektion, der i Danmark årligt rammer især børn på under fem år i vintermånederne.

RS-virus kan give alt fra forkølelse til feber og lungebetændelse. Ofte forløber infektionen som en forkølelse. Men specielt hos små børn under seks måneder ses ofte en nedre luftvejsinfektion, som fører til vejrtrækningsproblemer.

»Der er en række virussygdomme, der giver infektion hos små børn, og de kan være svære at skelne fra hinanden. Men RSV er en af de lidt værre. Den er meget smitsom, og så er det den langt hyppigste årsag til lungebetændelse blandt små børn,« lyder det fra overlæge Niels Høiby, der er professor i klinisk mikrobiologi på Rigshospitalet, til Videnskab.dk.

Foruden at være den mest hyppige årsag til lungebetændelse er RS-virus også den mest almindelige årsag til akut bronkitis blandt børn – en betændelse i luftrøret eller i de større luftveje.

Læs også: Hvad hjælper mod forkølelse?

Hvordan smitter RS-virus?

RS-virus er en luftvejsvirus. Det vil sige, at virus smitter og kommer ind i kroppen gennem luftvejene. Typisk gennem host, nys eller via sekret fra hænderne.

RS-virus spredes derfor ved direkte kontakt mellem mennesker og ved, at det sætter sig på overflader, som vi rører ved med hænderne – eksempelvis dørhåndtag, telefoner og tilbehør til computeren såsom mus og tastatur.

»Det er især i børnehaverne og vuggestuerne, at smitten er udbredt. Eller blandt familier, hvor de ældre giver den videre til deres børn,« fortæller professor Niels Høiby.

RS-virus er ekstremt smitsom, og det er praktisk talt umuligt for børn at undgå at blive smittet med RS-virus, inden børnene bliver fem-seks år og begynder at opnå bedre immunitet.

Ved toårsalderen har næsten alle børn haft RS-virus én gang, og halvdelen har haft det to gange ifølge SSI.

Sådan kan du holde smitte nede

Selv om ingen børn i realiteten kan undgå at få RS-virus på et eller andet tidspunkt i deres barndom, er det vigtigt at holde RS-virus for døren, hvis man har helt små børn på under 1 år.

»Det kan i det første leveår være en hård infektion, der både kan give lungebetændelse og mellemørebetændelse,« påpeger Niels Høiby.

Risikoen for RS-virus kan holdes nede med hygiejneråd, der efterhånden sidder på rygraden efter halvandet års coronapandemi:

Man kan beskytte de små børn mod at blive smittet ved at undgå eller mindske kontakt med andre børn. Derudover er det altid en god idé at holde afstand til folk med sygdomssymptomer.

God hygiejne – og især god håndhygiejne – er stadig også den nemmeste og bedste beskyttelse mod virusinfektioner helt generelt.

Læs også: Kan jeg føle på min pande, om jeg har feber?

Hvor farlig er RS-virus?

RS-virus er en meget almindelig virus, og den er sjældent så farlig, at den leder til svær sygdom, indlæggelse eller er livstruende.

I Danmark indlægges cirka 3 pct. af alle børn mindst én gang med RS-virus inden for de to første leveår ifølge SSI.

Vi ved også, at nogle har større risiko for at udvikle svær RS-virusinfektion. Det gælder især for børn under tre måneder, for tidligt fødte børn, børn med hjerte- eller lungelidelser, og børn med andre kroniske sygdomme som eksempelvis Downs syndrom.

Risikoen for at blive indlagt med RS-virusinfektion er desuden fordoblet, hvis man har søskende. Og ophold i daginstitution er også forbundet med øget risiko.

Børn, som har været indlagt med RS-virus, har en stærkt øget risiko for udvikling af astma senere, hvilket formentlig skyldes, at der er en fælles disposition til de to sygdomme.

RS-virus er som udgangspunkt ikke farlig for raske voksne, men voksne med kroniske lungesygdomme og ældre på over 65 år risikerer også at blive svært syge af RS-virus.

Hvad er symptomerne for RS-virus?

Symptomerne på RS-virus er typisk almindelige forkølelse med træthed, snottet næse og hoste. Det kan dog udvikle sig til feber.

Tiden, fra man bliver smittet, til man får symptomer, er ofte mellem to og otte dage. Symptomerne kan strække sig over to-tre uger. Man er almindeligvis smitsom i en uges tid.

Hos især de små børn på under 12 måneder kan symptomerne udvikle sig til besværet vejrtrækning med hurtig, pibende eller hvæsende vejrtrækning. Hvis det sker, bør man opsøge læge.

»Meget hyppig vejrtrækning svarer cirka til at trække vejret 25-30 gange i minuttet. Normalt trækker man cirka vejret 12 gange i minuttet,« forklarer Niels Høiby.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.