Professor: Klimaforandringer kan underminere statsgaranterede huslån

Flere oversvømmelser i fremtiden kan få huspriserne ved danske kyster til at dykke – og så kan både långivere og husejere brænde nallerne på for store lån i ejendomme, lyder det.

Artiklens øverste billede
Der var rekordstore mængder nedbør i februar 2020. Det voldte beboerne i Jylland problemer flere steder. Husejer Mads Ballegaard i Silkeborg puklede for at holde huset fri af vandmasserne. Arkivfoto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix

I takt med at klimaforandringerne får havet til at stige og uvejret til at rase voldsommere, vil vi i Danmark komme til at opleve flere og flere oversvømmelser. De vil i høj grad ramme boliger ved kystområderne gennem de næste årtier, viser ny forskning fra DTU.

Konsekvenserne kan være store prisfald på både villaer og sommerhuse tæt på kysterne rundtom i landet.

Forskningen skyller direkte mod en ny udmelding fra regeringen, skriver Videnskab.dk.

I et forsøg på at få flere folk til at købe hus uden for de store byer vil regeringen nemlig kautionere for en del af lånet til køb af et nyt hus. Med andre ord: sørge for, at den, der giver lånet til køberen, er sikret sine penge.

Lånet kan dog komme til at hvile på en for optimistisk købspris, hvis man glemmer at tage hensyn til fremtidens uvejr og voldsomme hændelser, når man giver lån til huse ved kystområder, lyder det fra Kirsten Halsnæs, professor i klima og økonomi ved DTU.

Læs også: Dårligt nyt for Danmark: Verdenshavene stiger mere end hidtil antaget

»Hvis markedsmekanismerne virker, vil udsigten til oversvømmelser få huspriserne til at dale, og så er der jo ingen grund til, at staten nu skal ind og garantere for et huslån til en for høj pris. Det kan ende med at blive dyrt,« advarer Kirsten Halsnæs.

Ifølge professoren viser beregninger, at store oversvømmelser medfører udgifter til reparationer på et hus på gennemsnitligt 1 mio. danske kroner.

Priser og lån bør afspejle risikoen

Kirsten Halsnæs tilføjer, at hvis ejendomsmarkedet skal reagere godt på regeringens ønske om at garantere lån og sætte gang i huskøbene uden for byerne, er det vigtigt at tænke ind, at voldsomme oversvømmelser og stormfloder kan underminere markedet.

»Oversvømmelser vil kunne ramme boliger og sommerhuse i kystområderne med store tab til følge, og det er på tide, at ejendomsmarkedet – og dermed også belåningen – åbner øjnene for de risici,« mener hun.

Ifølge Videnskab.dk har det ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup.

Tilsvarende ordninger fungerer i udlandet

Bekymringen vækker ikke den helt store genklang hos Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter, som blandt andet indsamler og analyserer data om boligmarkedet.

Han peger på, at nogle af de største tab efter oversvømmelser i fremtiden kan opstå inden for bygrænserne i eksempelvis København og ved jyske fjorde; ikke inde i landet, hvor man finder de fleste boliger, der er omfattet af regeringens planer for hjælp til boliglån.

Læs også: Der er kæmpe forskel på, om temperaturen stiger med 1,5 eller 2 grader

Curt Liliegreen fremhæver især Køge Bugt som et område, der historisk er blevet ramt af svære oversvømmelser, som i dag ville medføre milliardtab.

»Problemstillingen med truslen fra vand er relevant mange steder, men jeg synes ikke, den knytter sig særligt til regeringens foreslåede kautionsordning,« siger Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

Man har lignende garantiordninger i lande som Holland og USA, hvor truslen fra oversvømmelser ifølge Curt Liliegreen potentielt set er større og mere katastrofal end i Danmark.

Se, hvilke områder der bliver hårdest ramt

Kirsten Halsnæs udtaler sig på baggrund af nye beregninger, hun har lavet med blandt andre seniorforsker Morten Andreas Dahl Larsen fra DTU.

Det nye arbejde viser, hvilke vandstigninger vi kan forvente i fremtiden, og hvor man især vil blive ramt af stormfloder og oversvømmelser, når de voldsomme begivenheder bliver mere hyppige.

Du kan læse forskernes egen beskrivelse af arbejdet i en rapport fra samarbejdspartneren DMI.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.