”Corona-Lone” løber med stor pris for sin forskningsformidling

Pandemiforsker Lone Simonsen gik fra at være en ukendt forsker til et år i orkanens øje: »Jeg føler, det har betydet noget, at jeg var her«.

Artiklens øverste billede
»Jeg har flere gange oplevet, at journalister har beriget mig med deres viden. Når samarbejdet på den måde går op i en højere enhed, så er det stærk tobak,« fortæller professor Lone Simonsen, der har modtaget Forskningskommunikationspris 2021. Foto: Lars Svankjær

Der er så meget tempo på, at selv smalltalken er en anelse upbeat, når pandemiforsker Lone Simonsen slynger sine betragtninger ud i telefonen.

»Ja, er du gal,« svarer hun bekræftende, da Videnskab.dk spørger, om hun (stadig) har travlt.

»Lige nu ser jeg meget på det internationale billede, især Indien og den nye indiske variant,« indskyder hun og gentager: »Den kan jeg ikke lide,« inden hun tilføjer, at hun ellers i øjeblikket bruger meget tid og energi på at få forskningen i sit nye RUC-center PandemiX op at køre.

Og så er der selvfølgelig pressen og politikerne. Dem taler ”Corona-Lone” – som, skæbnen ville, er blevet hendes kælenavn – også jævnligt med.

Coronaåret har været specielt for os alle, men for pandemiforsker Lone Simonsen fra Roskilde Universitet har det frem for alt været et travlt år. Hun har »aldrig arbejdet så meget i sit liv«, som hun har gjort det seneste år. Det skriver Videnskab.dk.

Forskningen har skullet balanceres med rådgivning i regeringens ekspertgruppe og formidling af et emne, hvor hun med sit særlige forskningsfokus på pandemier er en af de få eksperter af sin slags i landet.

Sommetider har hun helt bogstaveligt »fået røde ører« af at tale så meget i telefon med pressen. Nu honoreres den sveddrivende formidlingsindsats så med en pris.

Lone Simonsen bliver nemlig – det er netop annonceret – dette års modtager af den årlige Forskningskommunikationspris 2021, der uddeles af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

»Det er helt fantastisk. Det er kæmpestort. Jeg er virkelig, virkelig glad for den,« fastslår hun.

Efter mere end 25 år som forsker i USA vendte Lone Simonsen for seks år siden tilbage til Danmark – først på Københavns Universitet og siden Roskilde Universitet, hvor hun i dag er professor i folkesundhedsvidenskab.

I USA var hun, foruden at være professor på George Washington University, forbi Centers for Disease Control and Prevention (CDC) – den amerikanske pendant til Statens Serum Institut – Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og senere det amerikanske National Institute of Health (NIH).

»Mit forskningsfelt har aldrig været så stort i Danmark eller Skandinavien generelt. Det har været stort i USA og Storbritannien,« forklarer Lone Simonsen.

Derfor var det også med en erkendelse af – og det gik jo nok, tænkte hun – at hun ville være lidt mere anonym, da hun vendte tilbage til Danmark. Men sådan gik det som bekendt ikke.

»Pludselig stod jeg i orkanens øje. Da virussen så småt begyndte at sprede sig fra land til land, var jeg nærmest inviteret ind i P1 Orientering hver dag,« husker Lone Simonsen, der, når hun ser tilbage på sin egen rolle i det forgangne coronaår, bliver en anelse følelsesladet:

»Det er lidt en kliché, men jeg føler jo et eller andet sted, at jeg, fordi jeg har været så meget i medierne, har fået så meget taletid og blevet inviteret ind i regeringens ekspertgruppe, har gjort et ordentligt bidrag til Danmark, at det har betydet noget, at jeg var her, inden jeg på et tidspunkt trækker mig tilbage. Og det er en rar følelse.«

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.