Tomat fra dansk drivhus eller spansk mark? Sådan vælger du klimavenligt

To forskere gør dig klogere på, hvordan du finder de mest klimavenlige grøntsager – og det er ikke tomater i de danske drivhuse ifølge nyt studie.

Artiklens øverste billede
Hvis man vil spise mere klimavenlige grøntsager, er det en god ide at vælge efter sæson ifølge flere forskere. Arkivfoto: Astrid Dalum/Politiken/Ritzau Scanpix

Du står med to tomater. Den ene er dyrket i et stort drivhus, mens den anden er dyrket på en solbeskinnet mark i Sydeuropa.

Du vil gerne vælge den, der har det mindste klimaaftryk – så hvad vælger du?

Hvis man udelukkende ser på klimaaftrykket, bør svaret være den tomat, der er dyrket under Sydeuropas åbne himmel. Det viser et nyt studie, der på europæisk plan har kortlagt hele tomatens rejse fra gården til gaflen, skriver Videnskab.dk.

»Vi kan ikke komme uden om tomater, når vi snakker om at nedbringe udledningen af drivhusgasser. Det er den grøntsag, vi spiser flest af i Danmark, og prognoser viser, at vi fremover kommer til at spise endnu flere forarbejdede tomater, for eksempel ketchup, tomatsovs og flåede tomater,« siger Gang Liu, professor MSO på Institut for Grøn Teknologi på Syddansk Universitet og medforfatter på studiet.

De nye resultater viser, at tomater dyrket i drivhuse i gennemsnit udleder fem-otte gange mere CO2 end sydeuropæiske tomater, der gror under åben himmel.

I studiet har forskerne både undersøgt tomaternes klimaaftryk, samt hvor mange tons tomater der går til spilde både i produktionen og i de europæiske hjem.

Læs også: Forskere: Sådan kan dansk mad blive mere klimavenlig

Det skal du tænke over

Men hvor skal man så starte, hvis man vil træffe et mere klimavenligt valg i grøntsagsafdelingen?

Ifølge lektor Karin Østergaard er en god tommelfingerregel at handle ind efter sæsonen og spise grove, lokale grøntsager som kål, løg, gulerod og kartofler.

»Et godt pejlemærke, når man vælger grøntsager, er at tænke over, hvilke grøntsager man kan dyrke i sin have, hvornår man kan dyrke grøntsagerne, og hvor lang tid de kan holde. Her er grove grøntsager gode,« siger bromatolog Karin Østergaard, der underviser i bæredygtighed på Ernæring og Sundhedsuddannelsen på VIA University College i Aarhus.

»Det er både på det klimamæssige og sundhedsmæssige plan, at det vil være bedst at vælge grove grøntsager, da næringsindholdet i de grove grøntsager er højere end i især agurk og tomat,« forklarer lektoren.

Michael Søgaard Jørgensen påpeger i den sammenhæng, at knolde, rødder, kål og løg har det laveste CO2-aftryk, når det gælder grøntsager.

Hav årstiden med i baghovedet

Karin Østergaard understreger imidlertid, at man skal være påpasselig med at vælge tomater udelukkende ud fra en klimabetragtning.

Der skal også regnes udledte partikler fra transport, arbejdsforhold og sprøjtemidler med i ligningen, da man blandt andet bruger flere sprøjtemidler i Sydeuropa.

Læs også: Forstå problemet med palmeolie

Lektor Michael Søgaard fra Aalborg Universitet vurderer – i tråd med hvad forskerne skriver i studiet – at vi i højere grad skal overveje, om vi kan skrue ned for tomater og agurker uden for sæsonen, hvor vi blandt andet får tomater fra drivhuse i for eksempel Holland.

»Set fra et klimaperspektiv giver det mening at spise færre grøntsager som netop tomater og agurker i de kolde tider, og i nogle tilfælde kan grøntsager dyrket i drivhuse faktisk belaste klimaet på samme niveau som svinekød,« beretter Michael Søgaard, der er lektor i bæredygtig innovation på Institut for Planlægning ved Aalborg Universitet.

Ifølge tidligere tal fra Fødevareministeriets klimakogebog udleder 1 kg danske tomater i et drivhus 3,5 kg CO2-ækvivalenter – tallet for svinekød er 3,6 kg CO2-ækvivalenter for 1 kg.

Tænketanken Concito har opgjort klimaaftrykket på forskellige kødvarer og grøntsager, hvilket baserer sig på en rapport fra Aarhus Universitet. Analysen viser, at de dansk tomater er nede på 0,8 CO2-ækvivalenter for 1 kilogram.

Med til historien hører også, at klimaaftrykket fra grøntsager dyrket i drivhus i høj grad afhænger af, om strømmen kommer fra vind- og solenergi eller fossile brændstoffer. Så jo mere grøn energi i drivhuset, des lavere klimabelastning.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

”Nyt, sundt – og sandt?” er Jyllands-Postens podcast om mad og sundhed. Lyt til den seneste episode herunder.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.