”Kvalitetskød” til hunden belaster klimaet og er ikke sundere
Kæledyr har et ikke ubetydeligt klimaaftryk, men man kan nemt selv forbedre det.
Har du nogensinde tænkt over, om dit kæledyr er godt eller skidt for klimaet?
Kæledyr kræver alt fra kattegrus og legetøj til gnaverhø og hundeshampoo, men det er foderet, der for alvor batter i kæledyrenes klimaregnskab. Det skriver Videnskab.dk
»Dyrene skal have mad hver dag, og mængden af foder afhænger så af dyrenes størrelse, og når man så har mange millioner af kæledyr, betyder det også, at der bliver spist meget foder hver dag,« siger professor i intern medicin for familiedyr og specialist i komparativ ernæring på Københavns Universitet Charlotte Reinhard Bjørnvad.
En undersøgelse fra University of California pegede i 2017 på, at de 163 millioner katte og hunde, der holdes som kæledyr i USA, udleder 64 millioner ton CO2, svarende til klimapåvirkningen fra 13,6 millioner biler på et år.
Vegetarisk foder spiller ingen rolle i klimaregnskabet
Da det meste af kødet til foder er et biprodukt, vil kødproduktionen ikke stige, selv om du køber 10 hunde og 10 katte i morgen. Forbruget af det vil bare flyttes rundt i produktionskæden, påpeger Jannick Schmidt, lektor på Institut for Planlægning og Det Danske Center for Miljøvurdering ved Aalborg Universitet.
Læs også: Derfor elsker nogle mennesker dyr, mens andre er totalt ligeglade
»Man vil ikke slagte flere køer eller grise på grund af det, men så vil mink og kyllinger bare få mere majs, soja eller hvede i stedet. Derfor ender det med at være soja og majs og hvede, der produceres mere af, hvis du køber en hund,« forklarer Jannick Schmidt.
I sidste ende kan foder med kød faktisk ses som plantebaseret i produktionskæden. Derfor ville det for eksempel heller ikke ændre på klimabelastningen, hvis du valgte at give din hund vegetarisk foder frem for normal foder, vurderer Jannick Schmidt.
Klimabelastende muskelkød er ikke kvalitetskød
En kæledyrstrend går på, at flere ejere i højere grad køber mere såkaldt kvalitetskød.
Det er ofte klimabelastende muskelkød med højt proteinindhold, som vi mennesker primært spiser, der sælges som kvalitetskød til dyr. Men der er intet, der peger på, at det skulle være bedre og sundere for dyrene, siger Charlotte Reinhard Bjørnvad:
»Der er meget markedsføring i det her. Når en producent skriver, at de bruger ren muskelkød, så tænker man, at det må være godt, for det er også det, vi ville servere for os selv. Men biprodukter som hjerter, lunger og lever, som vi af forskellige årsager ikke gider at spise, er ernæringsmæssigt lige så godt for hunden, og så er det ikke klimabelastende.«
Charlotte Reinhard Bjørnvad understreger, at der heller ikke er nogen grund til at købe foder med højt proteinindhold, da foder med moderat proteinindhold dækker, hvad dyrene skal have.
Læs også: Kan jeg smitte mit kæledyr med sygdomme?
Giv godbidder i stedet for ”kvalitetsfoder”
Vejen til dit kæledyrs hjerte finder du i højere grad gennem godbidder, der ikke sætter det store klimaaftryk, end gennem dyr og klimabelastende muskelfoder. Af godbidder er det kun beef jerky, der sætter et lille klimaaftryk, da det kommer fra menneskers forbrug.
»Godbidder er en utrolig vigtig del af dagligdagen for hunde og katteejere. Det kan være alt fra ostestykker og gulerod, agurk og frugt, til dem, man køber i supermarkedet,« lyder det fra Charlotte Reinhard Bjørnvad, der selv har haft en hund, der var »helt vild med gulerødder«.
»Fordelen ved frugt og grønt er, at man kan give lidt flere godbidder, da det har et lavere energiindhold end den slags godbidder, man køber i supermarkedet. Man skal huske på, at godbidder maks. må fylde 10 pct. af energiindholdet i den daglige diæt, og at man skal reducere mængden af det almindelige foder tilsvarende – så hunden ikke bliver overvægtig,« tilføjer hun.