Nyt studie: Villaer med klistermærker fik markant færre indbrud

Det er dog umuligt at vide, om det var klistermærkerne, der gjorde forskellen, siger udenforstående forsker.

Artiklens øverste billede
Meget tyder på, at den største del af effekten af et klistermærkeforsøg skyldes, at villaejerne er blevet mindet om risikoen for indbrud. Arkivfoto: Valdemar Jørgensen

Smadrede ruder og et hus, der er gennemrodet og tømt for værdigenstande. Det er ikke et sjovt scenarium at komme hjem til efter en sommerferie eller en weekendtur i sommerhus.

Selv om indbrud generelt har været faldende i de seneste 10 år, blev der i 2018 anmeldt næsten 30.000 indbrud i danske hjem, viser tal fra det kriminalpræventive råd.

Derfor har forskere fra Justitsministeriets Forskningskontor undersøgt, om klistermærker, der advarer indbrudstyve om, at hjemmets værdigenstande er mærket med usynlig UV-sporbar mærkning, fører til færre indbrud. Det skriver Videnskab.dk.

Overordnet set viser forsøget, at de villaer, der indgår i forsøget, havde 21 procent færre indbrud i løbet af forsøgsperioden end en sammenlignelig og tilfældigt udvalgt kontrolgruppe.

»Umiddelbart ser vi altså en effekt,« siger dr.jur. og seniorkonsulent i Justitsministeriets Forskningskontor Britta Kyvsgaard, der er tidligere professor på Aalborg Universitet.

Hun er hovedforfatter på en artikel om studiet i det videnskabelige tidsskrift Journal of Experimental Criminology. Artiklen er skrevet sammen med den amerikanske krimonolog David D.W. Sorensen.

Vi ved stadig meget lidt om effekten af klistermærkerne

Det lyder jo fantastisk. Så skal alle villaejere vel bare i gang med usynlig mærkning og klistermærkeopsætning?

Læs også: Hvorfor er mænd mere kriminelle end kvinder?

Nej, mener ph.d. og seniorforsker hos Rockwoolfonden Rasmus Landersø.

Han har ikke været med til at lave det nye studie, men han har læst det.

»Vi kan ikke udfra det her studie vide, om det er klistermærkerne, der gør forskellen,« siger han.

»Rent metodemæssigt er det fornuftigt, at de har en kontrolgruppe og sammenligner med den. Men måden, de laver studiet på, hvor kontrolgruppen ikke får at vide, at de er med i et studie, gør faktisk, at man ikke kan bruge sammenligningen til at sige noget om effekten af de her klistermærker,« uddyber Rasmus Landersø.

Fik også færre indbrud uden klistermærker

Hvordan hænger det nu sammen?  Er det ikke klistermærkerne, der skræmmer indbrudstyvene væk?

Nej så simpelt er det desværre ikke, og det vidner studiets resultater faktisk også om, forklarer Britta Kyvsgaard.

»Det, der er bemærkelsesværdigt, er, at både de villaer, der ikke havde tilmeldt sig forsøget, og dem, der havde, men ikke sat klistermærker op, havde tendens til færre indbrud end dem i kontrolgruppen,« siger Britta Kyvsgaard.

Læs også: Skulptur-forsker: Derfor var det rigtigt at smide statue af slavehandler i floden

Studiet viste desuden, at effekten på indbrud viste sig at være størst i starten af forskningsprojektet, og derefter aftog den.

Hvis effekten skyldtes klistermærkerne, er det underligt, hvis de virker bedst i starten af projektet.

»Det, kombineret med at alle i interventionsgruppen får en reduktion i indbrud, uanset om de har sat klistermærker eller ej, siger os, at der har været andet på spil end det, at de satte mærker op,« siger Britta Kyvsgaard.

Klistermærkegruppen var måske særlig

Meget tyder på, at den største del af effekten på indbrud alene skyldes, at villaejerne er blevet mindet om risikoen for indbrud.

»Men undersøgelsen peger også på, at effekten på indbrud er mere længerevarende hos dem, der har synlige klistermærker. Mens de, der ikke har reageret eller ikke har sat de tilsendte mærker op, primært får reduceret deres indbrud i starten af forsøget. Det kunne tyde på, at der også er en effekt af selve den advarsel, klistermærkerne sender,« siger Britta Kyvsgaard.

Efter hendes mening er det interessant, at studiet har afsløret, at alene det at blive gjort opmærksom på risikoen for indbrud, måske i sig selv kan skabe en forandring, der kan måles i færre indbrud.

Om det er tilfældet, skal hun undersøge i et nyt forskningsprojekt.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen