Manden bag labradoodlen fortryder, hvad han satte i gang: Det er Frankensteins monster

Manden, der krydsede en labrador med en puddel, er led og ked af at se krydsede hunderacer, der ifølge ham lider.

Artiklens øverste billede
Her ses en labradoodle. Foto: Wikimedia Commons

Den forhenværende hundeavler Wally Conron fra Australien er blevet 90 år, og han har fundet frem til, hvad han fortryder mest i sit lange liv. Det skriver CNN på baggrund af en ABC-podcast.

Det er en handling fra 1989, der nager ham. Han udførte den ellers med et nobelt motiv.

Conron fik dengang en henvendelse fra en blind kvinde på Hawaii, som gerne ville have en førerhund, men til gengæld også havde en mand, som var allergisk overfor hunde.

Conron, som på det tidspunkt arbejdede for en førehundeforening, gik derefter sammen med andre i gang med arbejdet. Han skaffede en labrador, som er kendt som god førerhunderace, og en puddel, som er kendt som en allergivenlig race.

De to hunde blev parret og fik tre hvalpe, der blev døbt ”labrodoodles” (en sammentrækning af labrador og puddel red.). Den ene af dem udløste ikke den blinde kvindes mands allergi, og missionen var derfor lykkedes.

Conron ville dog alligevel ønske, at parringen aldrig var fundet sted. For at få de to tilbageværende hvalpe afsat begyndte PR-afdelingen i hans forening nemlig at sprede budskabet om den nye race. Det tiltrak en masse opmærksomhed, og CNN skriver, at den nye race blev populær i både Australien og andre lande.

»Jeg åbnede Pandoras æske og slap Frankensteins monster løs,« lyder det i ABC’s podcast fra Wally Conron.

Årsagen til de hårde ord er, at han i dag kan se, at mange labradoodles ifølge ham er »skøre« eller har nedarvede problemer. Labrodoodles er da også kendt for at lide af eksempelvis øjen- og hofteproblemer.

Det er dog ikke kun hans egne kreation, der tynger ham. For det gør det også, at krydsning af hunderacer siden dengang i 1989 er blevet tiltagende populært. I podcasten kaster Conron især kritik i retning af en krydsning af rottweilere og pudler - såkaldte Rottles.

I Dansk Labradoodle Klub fremhæver man fortsat de gode kvaliteter i racen. Også her bemærker man dog, at det har været problematisk, at hunden blev så populær så hurtigt i Australien.

»På en gang kom kapløbet igang med at få så mange penge i kassen som muligt ved at opdrætte labradoodler. Der blev avlet på naboens puddelhund på vejen, og hver en gammel labrador man kunne finde. Det var næsten ude af kontrol,« skriver klubben på dens hjemmeside.

CNN har snakket med Colin Tennant, en britisk ekspert i hundeadfærd, om krydsning af hunderacer. Han udtaler, at han ikke vil komme med generel kritik af fænomenet, men dog varsler til forsigtighed og omtanke.

Han nævner også fremavlingen af racen Bichon Frise-hunde som et eksempel på avling, der er gået over gevind.

»De avler hovedet så fladt, at de ser menneskelige ud, fordi vi finder det attraktivt, uden at tage hensyn til de følger det får for hundens helbred,« siger Tennant.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.