Forsker: København vokser ikke på grund af jyske tilflyttere

Befolkningstilvæksten i Danmark er skæv, men det skyldes ikke, at jyderne flytter til København, fortæller dansk lektor.

Artiklens øverste billede
Den samlede befolkningsudvikling fra 2011 til 2018 i kommunerne. (Kilde: Henrik Toft Jensen, Viggo Plum og Peter Skriver i bogen "Nye Tendenser i Befolkningens Flyttemønstre i Danmark")

De seneste års befolkningstilvækst i Københavns Kommune sker ikke, som mange ellers tror, på grund af en nettofraflytning fra resten af landet.

Faktisk skyldes Københavns Kommunes vækst alene et stort fødselsoverskud og en stor nettoindvandring fra udlandet til kommunen.

Det skriver lektor Henrik Toft Jensen fra Roskilde Universitet i en artikel bragt i mediet Forskerzonen, der er en del af Videnskab.dk.

Det samlede billede peger dog på en skævvridning: Fra 2011-2018 er befolkningstallet steget i Hovedstaden, på Sjælland, på Nordfyn og i Østjylland.

I samme periode er befolkningstallet faldet i Nord-, Vest- og Sønderjylland, på Sydfyn, Bornholm og Lolland Falster.

Nettoindvandring i næsten alle kommuner

For hele Danmark er befolkningstallet steget med næsten 250.000 fra 5.560.628 til 5.806.015.

Læs også: Skal vi bremse overbefolkning for at redde verden?

Men for hver kommune afgøres tallet både af den naturlige befolkningstilvækst, antallet af indenlandske flytninger og af nettoindvandring fra udlandet, påpeger lektor Henrik Toft Jensen, der forsker ved Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet.

  • Den naturlige befolkningstilvækst er antallet af fødte minus antallet af døde. Byerne København, Aarhus, Odense og Aalborg har alle fødselsoverskud. Alligevel er fødselshyppigheden i København den laveste i Danmark med 1.579 børn pr. 1.000 kvinder.
  • De indenlandske flytninger følger den økonomiske udvikling og behovet for andre faktorer som byliv, natur og plads. I 2008 var der nettotilflytning til de fleste kommuner i Region Hovedstaden. I 2018 var der nettofraflytning fra mange af kommunerne i Region Hovedstaden, inklusiv Frederiksberg og København.
  • Nettoindvandring fra udlandet giver et vigtigt bidrag til folketallet i alle kommunetyper. Næsten alle kommuner har haft større indvandring fra end udvandring til udlandet de sidste 10 år. Indvandrerne i Danmark udgøres af 36 procent fra EU og andre vestlige lande, mens 64 procent er fra Asien, Afrika og Sydamerika.

København vokser med 10.000 om året

Historisk set voksede Københavns Kommunes befolkningstal frem til 1955, hvorefter det begyndte at falde drastisk.

Læs også: Overrasket topforsker: Det siger genetik om danskhed

Siden 1995 er befolkningstallet igen steget, og i dag stiger det med omtrent 10.000 mennesker per år, selvom der samtidig er en lille nettofraflytning fra København.

»Det er nettoindvandringen fra udlandet og fødselsoverskuddet, der giver denne store vækst i befolkningstallet. Kommunen er derfor i gang med at fremme boligbyggeri og etablere nye daginstitutioner,« skriver lektor Henrik Toft Jensen fra Roskilde Universitet.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.