Kunstig intelligens udfordrer sikkerheden
Kunstig intelligens kan gøre hverdagen lidt lettere, men bagsiden er alle de data, vi videregiver om os selv.
Det ser uskyldigt ud, når den selvkørende plæneklipper tøffer rundt i haven, og når den stemmestyrede højttaler i køkkenet hjælper med at finde musik og opskrifter på mad, vi godt kan lide.
Men det er også problematisk, når vi afgiver så meget data om vores liv og færden. Det mener Christiane Vejlø, digital trendanalytiker hos Elektronista Media.
- Det er summen af alle de ting, vi frivilligt eller ufrivilligt har delt, der skaber problematikken. Vi er på et tidspunkt, hvor vi er ved at finde ud af, at det er mere komplekst, end vi først troede, siger hun.
Kunstig intelligens kan defineres som computerens evne til at lære nyt baseret på de informationer, den får.
Den kunstige intelligens hjælper os hovedsagelig med at løse lavpraktiske opgaver. Det gør telefonen for eksempel ved at lære vores vaner at kende, fortæller Steen Jørgensen, mobilekspert og chefredaktør på Mobil.nu.
- Brugerfladen i mange nye telefoner er baseret på kunstig intelligens, der registrerer vores adfærd og for eksempel gør de nyheder tilgængelige for os, som vi plejer at læse om morgenen, og slukker for de applikationer, vi ikke bruger, når vi er på arbejde, forklarer han.
Men spørgsmålet er, hvad alle de data bliver brugt til. For selv om udviklerne er forpligtet til at oplyse om det i vilkårene, er det ikke sikkert, at vi får dem læst eller forstår dem, påpeger Henning Mortensen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed.
- Grundlæggende skal du være klar over, at teknologien sætter spor, og at der kan bedrives forretning på disse spor, siger han.
Ifølge Henning Mortensen bør vi hver især gøre op, hvor meget information vi har lyst til at dele ud af.
- Du skal foretage din egen risikovurdering. Hvilke oplysninger vil du gerne dele med andre, og hvilke vil du ikke dele, siger han og fortsætter:
- Derefter må du beslutte, hvor villig du er til at indoptage teknologier i din nærhed.
Som ekspert i digitale trends møder Christiane Vejlø mange digitale nyskabelser, før de slår igennem på massemarkedet. Hvad gør hun selv for at beskytte sine personlige data?
- Der er ting, som jeg tester, og som jeg sørger for at slukke for bagefter. Det er noget, jeg er blevet meget mere bevidst om de sidste fem år, siger hun.
Christiane Vejlø vil for eksempel ikke have en stemmestyret højttaler stående derhjemme.
- Man har lige fundet ud af, at Alexa (en stemmestyret højttaler fra Amazon, red.) gemmer alle søgninger og måske endda registrerer, hvem der er til stede. Så nej, det vil jeg ikke.
/ritzau fokus/