Annonce
Viden

Blodprøve skal måle, om dit indre ur fungerer

At kunne måle døgnrytmen er vigtigere, end du måske tror, fordi det disponerer for en række sygdomme, hvis det indre ur er forstyrret.

Northwestern University har taget patent på den nye blodprøve, men algoritmen vil blive tilgængelig for andre forskere, som gerne vil forsøge sig med den. Foto: Colourbox

Er du A eller B menneske?

Forskere fra Northwestern University i USA har udviklet en måde at måle vores indre ur, for selvom klokken er 8 om morgenen, er den måske ikke mere end 6 i din krop. Det skriver forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstersite, i en artikel bragt på Videnskab.dk.

»Det er en præcis og sofistikeret måde at identificere, om du er et morgenmenneske eller en natteravn,« fortæller professor Rosemary Braun, som ledede studiet.

Circadianrytmen, bedre kendt som døgnrytmen, styrer kroppens funktioner og påvirker blandt andet søvnighed, madlyst, blodtryk og kropstemperatur.

Læs også: 5 videnskabelige råd til god søvn

Rytmen følger mere eller mindre Jordens 24-timers-cyklus og bliver påvirket af lys og aktiviteter.

Men hos nogle mennesker går der kludder i rytmen, og det lader til, at det kan have flere negative helbredseffekter som forstyrret søvn, større risiko for depression, forhøjet blodtryk og diabetes.

Metoden er mere enkel end hidtidige

Forskerne samarbejdede med en matematiker for at udvikle en læringsalgoritme, som de madede med blodprøvedata fra fire forskellige studier.

Den kunstige intelligens blev oplært til at kortlægge, hvilken tid på døgnet blodprøverne blev taget, ved at analysere 20.000 gen-udtryk.

Men det var alt for mange gener at følge med i, så forskerne formåede at frasortere, så de til sidst havde 40 gener, som viste de stærkeste signaler.

Læs også: Skæv døgnrytme kobles til alvorlig depression

Metoden leverer en mere enkel måde at måle døgnrytmen på, end der tidligere har været tilgængelig, fortæller professor og søvnspecialist Janne Grønli til forskning.no ifølge Videnskab.dk.

»Tidligere har vi målt kropstemperatur og døgnrytmehormoner. Man kan måle niveauet af døgnrytmehormonet melatonin i spyttet 4 til 6 gange i løbet af en aften og hormonet kortisol om morgenen. Kroptemperaturen skal måles indeni kroppen - enten rektalt (i endetarmen) eller ved at sluge kapsler,« siger Janne Grønli.

Skal testes på mennesker med kroniske søvnlidelser

Northwestern University har taget patent på den nye blodprøve, men algoritmen vil blive tilgængelig for andre forskere, som gerne vil forsøge sig med den.

»Timing er alt. Vi ved, at det disponerer for en række sygdomme, hvis det indre ur er forstyrret. Så godt som alle organsystemerne er styret af circadianrytmen,« forklarer Ravi Allada, som er en af forskerne bag studiet.

Læs også: Hvorfor bliver disse mænd ikke syge af natarbejde?

Janne Grønli kalder testen elegant, men påpeger, at den endnu ikke er testet på personer med kroniske søvnlidelser.

»Nu får vi se, om metoden også kan bruges til at finde døgnrytmen hos patienter med kroniske søvnlidelser. Der er muligvis en noget anden døgnrytmeforandring blandt denne gruppe end blandt personer med lettere søvnforstyrrelser.«

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her