Annonce
Viden

Nyt studie sår tvivl om kolesterol-myte

Forskere påviser, at der ikke er direkte sammenhæng mellem en bestemt type kolesterol og blodpropper i hjernen, som man tidligere har troet.

Kolesterol findes i fedtpartikler og har en skal af protein, som kan transportere fedtpartiklen rundt i blodbanerne. Foto: Colourbox

Det er en udbredt forestilling, at for meget af det "dårlige" LDL-kolesterol er direkte skyld i, at risikoen for blodpropper i hjernen stiger. En blodprop i hjernen kaldes også slagtilfælde.

Men helt så enkelt hænger det formentlig ikke sammen, skriver Videnskab.dk.

Et nyt dansk statistisk studie kan ikke finde en direkte sammenhæng mellem LDL-kolesterol og slagtilfælde i tal fra en befolkningsundersøgelse med data fra 106.000 danskere.

En uafhængig forsker har læst studiet for Videnskab.dk, og selvom han roser studiet, understreger han, at de nye resultater ikke er en forsikring for patienterne.

For selvom der ikke er direkte sammenhæng mellem forhøjet LDL-kolesterol og blodpropper i hjernen, er der stadig meget stor risiko for blodpropper i hjertet, når man lider af denne sygdom.

Fejlagtig sammenhæng

I det nye studie har forskerne fundet ud af, at man ikke kan sige, at der er en direkte sammenhæng mellem forhøjet LDL-kolesterol i blodet og faren for at få en blodprop i hjernen.

Læs også: Kolesterol kan have en overset effekt på dit helbred

Men hvorfor har man troet, at der var en sammenhæng? Det skyldes den medicin, der kaldes statiner, som man giver mennesker med forhøjet LDL-kolesterol.

Statiner mindsker risikoen for blodprop både i hjertet og i hjernen, og det er her, forvirringen er opstået, forklarer medicinstuderende Sabina Beheshti, der er en af forskerne bag studiet.

»Man har troet, at statiner kun sænker kolesterolet i blodet, og når forsøg så har vist, at både risikoen for blodprop i hjertet og i hjernen er blevet mindre hos de patienter, der tog denne medicin, så har man automatisk tænkt, at der var en sammenhæng mellem forhøjet LDL-kolesterol og blodpropper i hjernen,« siger hun.

Risikoen er indirekte

Man skal stadig være opmærksom på, at der findes andre typer kolesterol, som øger risikoen for blodpropper i hjernen, men forskerne bag studiet mener, at personer med forhøjet LDL-kolesterol kan slappe mere af, når det kommer til frygten for blodpropper i hjernen.

Læs også: Endnu flere blodpropper i hjernen kan behandles

»Vi kan nu berolige de patienter, der lider af højt LDL-kolesterol, for de behøver ikke være bange for at få slagtilfælde og lammelser,« fortæller Sabina Beheshti.

Men sagen er mere kompliceret end som så, mener Simon Glerup, der er lektor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet. Han har ikke selv deltaget i studiet, men han har læst den videnskabelige artikel for Videnskab.dk.

»Det her studie er godt lavet på baggrund af et stort antal mennesker. Men er man en af dem, der lider af forhøjet LDL-kolesterol, så skal man vide, at den medfølgende forhøjede risiko for hjertesygdomme også indebærer en forhøjet risiko for blodpropper i hjernen,« siger lektor Simon Glerup fra Aarhus Universitet.

Denne pointe vinder genklang hos forskerne bag studiet. De understreger dog, at risikoen for en blodprop i hjernen er indirekte.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her