Annonce
Viden

NASA har måske opdaget mere is på Månens overflade

Det nye fund kan blive en vigtig vandressource for fremtidige missioner på Månen.

Den nye viden kan give et bedre overblik over, hvor det vil være oplagt at anlægge fremtidige baser på Månen. Foto: Ole Lind

Der har før været meget kraftige indikatorer på det, og nu er de endnu stærkere:

Der findes is på Månens overflade.

Is, der potentielt i fremtiden kan bruges som vandressource til mennesker, og som dermed kan blive afgørende i forbindelse med etableringen af fremtidige månebaser.

Det viser et nyt studie foretaget af en række amerikanske forskere, skriver NASA i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.

Forskerne har foretaget en frisk analyse af et 10 år gammelt datasæt, som den indiske rumsonde Chandrayaan-1 indsamlede under en månemission i 2008.

Læs også: Se spektakulært billede af Danmark - taget fra rummet

Studiet, der er udgivet i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), viser, at isen især findes på Månens to poler, der ligger i skygge fra Solen.

»Det er rigtig fint og nyttigt studie,« fortæller lektor i astrofysik og planetforskning ved Københavns Universitet Kjartan Münster Kinch til Videnskab.dk, men tilføjer:

»Jeg vil ikke sige, at det vendte min verden på hovedet.«

Man har nemlig siden Chandrayaan-1 missionerne i 2008 haft tre gode indikatorer på, at der findes is på Månens overflade.

Det nye er, at man nu har fået endnu en indikator, og at den mere præcist viser, hvor isen findes, hvor meget der er, og hvor langt nede den gemmer sig, forklarer han.

Læs også: Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

Det har man fundet ud af ved at se på målinger fra infrarødt lys, der indikerer, hvor på overfladen isen findes, samt hvor dybt nede i krateret isen findes under overfladen.

»Det gør jo en kæmpe forskel, at man ved, om der findes 5 procent is i et krater, eller om der findes 30 procent, og det kan man se mere præcist nu,« forklarer han.

Derfor er opdagelsen også mere teknisk interessant, end den er videnskabelig interessant, fortæller Kjartan Münster Kinch.

Det nye studie giver nemlig et bedre overblik over, hvor det ville være oplagt at anlægge fremtidige månebaser.

»Implikationerne er superstore. Månen er meget tør, så hvis man kan lande et sted, hvor der er vand nok, er det vigtigt at finde steder, hvor man for eksempel skal grave mindst muligt efter vand,« fortæller Kjartan Münster Kinch.

Læs også: Rygter: Rotte fundet på Mars

Det har længe været en stor udfordring at fragte vand fra Jorden til Månen i forbindelse med oprettelsen af månebaser, da det er dyrt og besværligt.

Derfor er det vigtigt at oprette baser de steder, hvor det er lettest at tilkomme vand, forklarer Kjartan Münster Kinch.

Desuden kan is bruges til at lave raketbrændstof, hvilket skaber yderligere perspektiver.

Hvis man formår at fremstille brændstof på Månen, vil man nemlig kunne forbedre vores rækkevidde i Solsystemet betragteligt.

»Isen er rigtigt interessant som ressource, der kan bygge en infrastruktur, som kan skabe grundlag for billigere og nemmere missioner ud i Solsystemet,« forklarer Kjartan Münster Kinch.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her