Annonce
Viden

Forskere vil bruge dna-test til at kortlægge alt liv i de danske have

Alt fra mikroskopiske bakterier til urin, som dyr efterlader i havet, når de svømmer forbi Danmarks kystlinje, vil forskere bruge til at kortlægge.

Forskere er i gang med at kortlægge de danske kyster ved hjælp af DNA fra dyrelivet i havet. Foto: Mathias Svold

De danske have gemmer på mere information, end du kan se med det blotte øje, når du springer i bølgen blå.

Alt fra fisk, hvaler, vandmænd, krabber og tang efterlader nemlig dna (arvemateriale) fra bl.a. urin og afføring, når de svømmer forbi de danske kystlinjer.

dna driver rundt i flere uger, og det vil forskere nu udnytte gennem et nyt projekt, som de kalder for "KYST SEKVENS – miljøDNA undersøgelser af Danmarks marine biodiversitet", og som skal kortlægge alt liv langs Danmarks kyster. Det skriver Videnskab.dk.

»Det er et dna-danmarkskort over havet - simpelthen en artsliste over, hvad vi har, og hvor det findes,« siger Philip Francis Thomsen.

Læs også: Hvad er det for et mærkeligt havvæsen, der er skyllet op på dansk strand?

Med andre ord kan dna-prøverne givet et øjebliksbillede af forskellige fiskearters bestande langs kysterne og i havet.

Ved hjælp af vandprøverne har Phillip Francis Thomsen allerede vist, hvordan dna fra fisk stadig kan findes ved kysterne, flere uger efter at de er svømmet væk.

Tilbage i 2012 var han nemlig i stand til at finde sardin-dna ved hjælp af prøver, og det på trods af, at fisken slet ikke levede i de danske farvande dengang.

Læs også: Kæmpelyn "fanget" af astronauter

Men fire år senere var sardinen almindelig i Øresund, og forskerne tror nu, at de spottede begyndelsen på sardinens indtog i Danmark vha. deres dna-prøver.

Målet med projektet er, at det skal være med til at få os til at forstå den verden, vi lever i, og hvad vi gør ved den.

»Der er meget fokus på biodiversitet i disse år, hvor vi ser et stort tab af biodiversitet i hele verden - det gælder også Danmark. Med det her projekt vil vi lægge en grundlinje for, hvad der findes nu, og samtidig finde ud af, hvilke faktorer der er de vigtige for fordelingen af biodiversiteten i danske have,« siger Philip Francis Thomsen.

Læs også: Fotokonkurrence viser videnskabens klamme og syrede sider

En af projektets samarbejdspartnere er Danmarks Naturfredningsforening, og her glæder projektleder Simon Krøs sig over kortlægningen.

»Det er rigtig spændende at få opmærksomhed på livet ved kysterne. De færreste har et forhold til arterne i havet, udover at det er nogen, man spiser. Der et kæmpe behov for at fortælle, hvad der lever derude, og hvad det er, vi skal passe på,« siger Simon Leed Krøs.

I første omgang vil forskerne indsamle prøver fra omtrent 100 kystområder i Danmark og derigennem få et billede af, hvor stor biodiversiteten er, og hvordan den varierer, både fra sted til sted med forskellige typer havbund og med årstiderne.

På sigt håber forskerne, at miljø-dna kan blive starten på en serie af indsamlinger, så man over et årti eller mere kan følge biodiversitetens udvikling.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her