Annonce
Viden

Nyt studie: Personer med en god lugtesans har bedre sex

Tysk undersøgelse viser, at mennesker med en følsom næse oplever større nydelse og får flere orgasmer under sex.

Måske skal du overveje at pudse næsen, inden du skal have sex næste gang.

Ifølge et nyt studie ved Technical University Dresden i Tyskland er der nemlig en sammenhæng mellem menneskers følsomhed overfor lugte og deres oplevelser af eget sexliv, og det kan derfor være en god idé at hjælpe lugtesansen lidt på vej, hvis man vil opnå maksimal nydelse på lagnerne.

Forskerne bag undersøgelsen bad 70 unge testpersoner i alderen 18-36 år om at vurdere henholdsvis deres sexliv og deres evne til at lugte, og resultatet var ikke til at tage fejl af.

Har du et stort forbrug af alkohol? Så har du langt større risiko for at blive ramt af demens

De fandt en tydelig sammenhæng mellem, hvor godt forsøgspersonerne klarede sig i dufttesten, og hvor meget nydelse de oplevede under seksuelle udfoldelser.

»En høj følsomhed overfor lugte og dufte er associeret med bedre og mere tilfredstillende seksuelle oplevelser, såvel som et højere antal af orgasmer,« siger Johanna Bendas, der er en af forskerne bag undersøgelsen, til den britiske avis Daily Mirror.

Kan sammenlignes med dyreriget

Johanna Bendas og resten af forskerholdet testede de 28 mænd og 42 kvinder med duftprøver af typen Sniffin' Sticks, og stillede dem bagefter en række spørgsmål om forskellige elementer af deres sexliv. Afslutningsvis sammenholdt de resultaterne af lugtetesten med svarene på spørgsmålene.

Resultaterne er ikke overraskende for den norske lugtesansforsker Mette Bratt.

»Det er ikke ukendt – det ser man også gennem de mange artikler, som forskerne refererer til i artiklen. Det er også logisk, hvis vi ser på dyreriget, og på hvordan dyr udskiller duftstoffer for at finde parringsklare partnere. Vi ved, at det ikke er lige så stærkt blandt mennesker, og der er uenighed blandt eksperterne, men det er jo ikke så mærkeligt, at lugt også har betydning for os,« siger hun til Videnskab.dk.

Dårlig lugtesans forbundet med højere risiko for demens

Både Mette Bratt og Johanna Bendas slår dog fast, at man ikke endegyldigt kan konkludere, at en bedre lugtesans alene fører til bedre sex, fordi det i undersøgelsen ikke har været muligt at udelukke andre mulige faktorer, der kunne påvirke deltagernes opfattelse af deres sexliv.

Men der er ikke umiddelbart nogen tvivl om, at lugtesansen har en betydning for, hvordan vi oplever både fysiske og sociale aspekter af livet.

Et studie fra 2012 fandt, at personer født helt uden lugtesans, oftere var deprimerede og socialt usikre end andre, mens en anden undersøgelse fra 2017 viste en sammenhæng mellem en god lugtesans og et godt socialt liv – dog kun blandt kvinder.

Mus uden lugtesans taber sig, selvom de spiser fed mad

Et amerikansk studie fra 2014 viste, at ældre mennesker, som mister lugtesansen, har fire gange så stor risiko for at dø i løbet af de følgende fem år sammenlignet med ældre med god lugtesans.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Er bestemmelser om uagtsom voldtægt og samtykke vejen frem?
Camilla-Dorthea Bundgaard, Nina Søndergaard
Vi kan ikke skabe et katalog over, hvilke former for sex eller hvilke seksuelle handlinger der er forbryderiske, og hvilke der ikke er.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Hun har et job, der ikke findes i Danmark

I Glasgow har 50-årige Pernille Sørensen fundet sit drømmejob som farmaceut. Her arbejder hun på lige fod med lægerne, når det gælder ordination af medicin. Denne mulighed eksisterer ikke i Danmark, som ifølge Pernille Sørensen er håbløst bagefter Storbritannien på det felt.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
De har aldrig været i Japan: Men deres japanske have et sted i Nordjylland er et perfekt æstetisk chok
Parret fra Øland ved Brovst har altid været havemennesker, men en traditionel staudehaves vildskab var for kaotisk. I 2001 så de for første gang en japansk have, og inden længe var de i gang med at forvandle deres egen. 
Se flere
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her