Annonce
Viden

Ny forskning: Unge tror, andre unge drikker mere end dem selv

Det kan påvirke dem til selv at drikke mere.

Danske unge er stadig den gruppe, der drikker mest i Europa. Arkivfoto: Anders Find/Polfoto

Hver anden teenager i 8. og 9. klasse overvurderer, hvor meget deres jævnaldrende drikker. Det øger risikoen for, at de selv drikker mere.

Det viser en ny ph.d.-afhandling fra Syddansk Universitet, som Lotte Vallentin-Holbech har lavet.

»I den alder spejler de unge sig ofte i jævnaldrende venner, som de ser op til. Og hvis de skal til en fest og har en forestilling om, at de andre har et bestemt antal øl eller shots med, tager de selv et tilsvarende antal med. Og det er jo ærgerligt, når det tal bygger på misforståede forestillinger,« siger hun i en udtalelse fra universitetet.

Hun fremhæver, at man bør sætte ind anderledes i skolen. For eksempel mener hun, at man »bør overveje« at flytte undervisningen om alkohol og rusmidler i skolen til 8. klasse i stedet for 6. eller 7. klasse.

»De unges debut med alkohol har flyttet sig. Tidligere var de typisk 13 år, men nu er debutalderen nærmere 15 år. Den ændring skal vi tage højde for, når vi fortæller de unge om alkohol, for det gælder om at ramme, når emnet optager dem,« siger hun.

Kontrollen skal skærpes: Udskænkning af alkohol til børn skal have langt større konsekvenser

Da hun fortalte de unge, der deltog i undersøgelsen, at de overvurderede, hvor meget deres kammerater drak, blev de overraskede, fortæller hun.

»Men de fleste tog det faktisk meget positivt, og det betød jo også, at nogle af dem, der drak mest, pludseligt opdagede, at de var i klart mindretal. Så vi skal huske at tage den åbne debat,« siger hun.

Danske unge er stadig den gruppe, der drikker mest i Europa. De drikker ca. ni centiliter alkohol til en fest, mens gennemsnittet for de øvrige landes unge er ca. det halve - fem centiliter.

Man bør tilstræbe at nedbringe det tal, lyder det fra Lotte Vallentin-Holbech.

Statistikkerne viser bl.a. at berusede teenagere er i højere risiko for at blive involveret i trafikulykker, i slagsmål, have ubeskyttet samleje og blive alkoholforgiftede.

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Unge skal have en stressfri start på arbejdslivet
Jon Johnsen
For den enkelte kræver en god overgang fra studium til arbejdsliv en erkendelse af, at man ikke bare kan drøne hovedkulds derudad i forventning om at præstere perfekt fra første dag.
Debat: Hvor er logikken?
Lene Hauschultz Bendtsen
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her