Annonce
Viden

Tarmskylning og juicekur: Der er ingen beviser for, at detox-kure virker

Danskerne kaster sig over detox-kure med juicer, tarmskylninger og smalle diæter. Men der er ingen videnskabelige beviser for, at noget af det på nogen måde virker.

Mange sværger til at rense kroppen med en juicekur, men forskere sætter spørgsmålstegn ved nytten af det. Foto: Lars Krabbe

Lad os bare være ærlige: Det skorter ikke på mirakelkure, som på den ene eller anden måde har fået sneget ordet "detox" ind et eller andet sted.

Det kan dreje sig om, at man kun må drikke juicer morgen, middag og aften, kun må spise bestemte økologiske grøntsager, skal drikke helt usædvanligt store mængder vand og måske kombinere det hele med en detox-tarmskylning med mælketidsel og urteekstrakter for at få tømt helt ud i kroppens ophobede mængde af giftstoffer.

Men hvad er egentlig op og ned i detox-trenden, og hvad virker, og hvad virker ikke? Det svarer Videnskab.dk på i en artikel om tendensen.

Starter vi med at kigge på princippet i detox-kurene, er ideen, at kroppen ophober giftstoffer, og at man så kan udrense de giftstoffer på forskellige måder:

  • Vandfortynding. Ideen er, at man undlader at spise fast føde og samtidig drikker en masse vand og juicer, så affaldsstofferne både bliver fortyndede i kroppen og tisset ud.
  • Detox-diæter, hvor man skal undlade at spise praktisk talt alt andet end nogle udvalgte frugter og grøntsager, som selvfølgelig skal være økologiske.
  • Tarmskylninger, hvor affaldsstofferne decideret spules ud af endetarmen.
  • Detox-te eller detox-juicer. Nogle teer og juicer har efter sigende udrensende virkninger.

De mest populære blandt folk, som sværger til en gang imellem at blive udrenset, er vandfortyndingskure.

Kurene består typisk af vand, juice og te og så lidt mere vand, juice og te i en uge eller mere. Nogle kure anbefaler et minimum af 10 dage på vand, juice og te.

Læs også: Forsker: Tab dig effektivt med simpel, matematisk slankekur

Tanken lyder ifølge Jens Rikardt Andersen, der er lektor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, besnærende, men han ser alligevel nogle problemer i at kaste sig ud i sådan en kur.

Han påpeger, at kroppen ikke er selektiv, når det kommer til at fortynde giftstoffer. Så hvis det lykkedes en at fortynde mængden af giftstoffer i kroppen, lykkedes det formentlig også at fortynde mængden af en helt masse andre stoffer, som er gavnlige for os.

»Det er min fornemmelse, at mange af de her detox-kure omhandler en fortynding af mængden af giftstoffer i kroppen, men selvom det måske lyder besnærende, skal man huske på, at man så samtidig fortynder mængden af vitaminer og mineraler, og det er ikke så godt, fordi dem har vi brug for,« siger Jens Rikardt Andersen.

Læs også: Forskere giver svar: Hvad er den bedste slankekur?

Specielt er han bekymret for, at mennesker med lave depoter af mineraler og vitaminer kaster sig ud i detox-kure. Det gælder eksempelvis syge, ældre og gravide.

Det samme gælder børn og unge, der vokser og derfor skal bruge en masse mineraler og vitaminer.

Han har ikke kendskab til nogen videnskabelige studier, der viser, at den type kure virker, men at han omvendt heller ikke har set studier, som viser, at de ikke virker.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Aarhus Ø skal ende med et rundt 0
Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her